Челси постигна велик триумф и за втори път в историята си се класира за финал на Шампионската Лига.

Макар да играха повече от 50 минути с човек по-малко, англичаните измъкнаха изненадващо равенство 2:2 в реванша срещу Барселона на "Ноу Камп" и с общ резултат 3:2 се класира за финала.

Провалът на Барса бе и личен провал на Лео Меси, който направи няколко пропуска през първото полувреме, пропусна дузпа през второто, а накрая удари и гредата.

Така аржентинецът вече в 8-ми мач не може да вкара гол срещу Челси, а пък Барселона вече в 7 поредни мача няма победа над "сините".

В един момент обаче изглеждаше, че късметът няма да е на страната на "сините", които тази вечер играха с бели екипи.

Барселона поведе в резултата чрез Серхио Бускетс, Джон Тери си изкара много глупав червен картон, а скоро след това Андрес Иниеста направи 2:0.

Точно преди почивката обаче Рамиреш вкара ключовия гол на чужд терен, който вдъхна надежди на Челси. Веднага след почивката пък дойде и пропускът на Меси от бялата точка. До края Барса натискаше, но така и не вкара нужния трети гол, а в допълнителното време Фернандо Торес изравни за Челси и сложи точка на спора.

Героичното представяне на Челси до голяма степен напомняше това на водения от Жозе Моуриньо Интер пред 2 години. Тогава италианците също останаха с човек по-малко на реванша срещу Барселона от полуфиналите на Шампионската Лига на Ноу Камп, но уддържаха до края и се класираха на финала.

Сега Челси може да се изправи на тазгодишния финал именно срещу Жозе Моуриньо и водения от него Реал Мадрид. Утре "Кралския клуб" ще се изправи срещу домакините на финала Байерн Мюнхен.

Триумфът на Челси леко бе помрачен от факта, че цели четирима футболисти ще пропуснат финала заради картони. Това са голмайсторът Рамиреш, Раул Мейрелеш, Бранислав Иванович и капитанът Джон Тери.

Отборът на Роберто ди Матео обаче може да потърси оптимизъм от историята. А тя сочи, че винаги когато финалът на турнира на Шампионите е в Мюнхен, триумфира отбор за първи път. През 1979 година това бе Нотингам Форест, през 1993 Олимпик Марсилия, а през 1997 Борусия Дортмунд.