С познатите и у нас "методи" сръбски мутри обработвали американския гард на "Цървена звезда" Антонио Бъркс, за да не напусне тима. Това станало миналия сезон, когато плеймейкърът взел това решение, след кто не получил поредната си заплата. Преди да бъде обработен насаме, 27-годишният янки получил няколко телефонни заплахи да си затваря устата и да не си прави илюзии, че може да си тръгне.

За да се подсигурят, заплашващите вербували камериерката в хотела, в който живеел Бъркс. Когато бил на тренировка, тя свила паспорта му. След като забелязал липсата му, ексиграчът на Мемфис Гризлис сигнализирал посолството на САЩ в Белград. Оттам му издали временен документ и той духнал от Сърбия.

 След като през лятото Бъркс сключи договор с "Лукойл Академик" и взе участие  във всички приятелски предсезонни турнири се разбра, че той няма да може да играе в официалните срещи. От белградския гранд сезираха ФИБА Европа и централата спря правата на Антонио Бъркс заради преждевременно напускане на "Цървена звезда".

Очевидната липса на класен плеймейкър след тежката загуба на старна на УЛЕБ Къп като гост на АСК Рига със 77-58 накара ръководството на "Лукойл Академик" да се раздвижи за връщането на Антонио Бъркс. По този повод спортният директор Сашо Везенков бе тази седмица в Белград, за да преговаря със сърбите. Говореше се, че те ще кандисат на  50 000 евро. Светкавичната акция бе с цел Бъркс да може да играе  този вторник, 13 ноември при домакинството в зала Универсиада на германския "Артланд Драгонс".

Оказа се, обаче, че това не е достатъчно. По случая "Бъркс" трябвало да се произнесе Апелативният съд в Женева. А то ще се проточи поне още месец. Което пък означава, че вероятността Антонио Бъркс да бъде на линия в "Лукойл Академик" още следващата седмица е нищожна.