Тримесечното отчитане трябва да бъде прекратено от 1 юли, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.
Този път ЧЕЗ ще трябва да се съобрази с решението на регулатора, добави Шушулов по време на днешното обществено обсъждане на цените на електроенергията, предаде БТА.
От ЧЕЗ обжалваха становището на ДКЕВР във Върховния административен съд и се очаква съдебно решение. Ако до 1 юли няма такова, ЧЕЗ задължително ще трябва да премине към едномесечно отчитане, заяви неотдавна Шушулов. „Завеждането на дела не прекратява изпълнението на нашите решения според всички наредби”, обясни той.
ДКЕВР ще извърши регулаторен одит на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, съобщи още Шушулов.
Одитът е рутинен, а не заради сигнали за нарушения, каза той и посочи, че ще бъде обявен конкурс за фирма, която да извърши одита, като към нея ще има изисквания да не работи с дружествата, да има международен авторитет и опит.
Финансовият одит се прави в края на годината, но той е различен от регулаторния, защото дружествата може да имат загуби, които да не са от основната им дейност, и те няма да им се признаят, обясни Шушулов.
Клиентите на електроразпределителните дружества вече ще могат първо да обжалват сгрешени сметки за ток, а едва след това ще ги плащат. Това ще заложи в новите общи условия на дружествата ДКЕВР, стана ясно още по време на обсъждането. Досега лошото бе, че ако имаш сгрешена фактура за ток, докато водиш разговори с този, който е направил грешката, ще ти спрат тока, ако не си платиш сметката, коментира Шушулов. Засега не е ясно как ще се изчисляват обезщетенията. Може колкото е надписано, толкова да се даде на ощетения, посочи Шушулов. Той добави, че санкцията не трябва да е много висока, за да не се декапитализират дружествата.
От ДКЕВР съобщиха още, че цените на топлинната енергия и на енергията от когенерации на топлофикационните дружества от 1 юли може да се преизчислят. Това е заради предложената от "Булгаргаз" цена на синьото гориво, която е по-ниска от прогнозираната преди месец. Ако цените бъдат преизчислени, то топлинната енергия ще трябва да поевтинее с още около 10 процента. Възможно е и да оставим тези проценти като резерв за четвъртото тримесечие, защото цените на нефта на международните пазари се покачват и от 1 октомври може да има увеличение на топлинната енергия, посочи Шушулов. Ако обаче сега цените не се преизчислят, от 1 октомври може да няма нови корекции на цените на парното, добави той.
News.dir.bg