Днес своя 60-годишен юбилей празнува един от най-големите и утвърдени специалисти в историята на българския баскетбол. Това е Петко Маринов, който е роден под знака на Близнака на 11 юни 1949 г. в Бургас.

Настоящият треньор на дамския "Лукойл-Нефтохимик" започва кариерата си в "Ботев" /Бургас/, продължава в "Академик" /Сф/ и ЦСКА. Като състезател е спечелил четири шампионски титли и пет купи, играл е на два европейски клубни полуфинала. Има над 150 мача в националния отбор. Определян е за най-добър баскетболист на България. Като треньор печели с ЦСКА три титли и четири купи, веднъж взема отличието с "Компакт" /Димитровград/. През 2001 г. е назначен за старши треньор на "Лукойл-Академик". Като наставник на "студентите" печели купата - 2002 и 2003 г., титлата /2003/, и трофея от Южната конференция на ФИБА-Европа.

С незаличими спомени за Петко Маринов и като играч, и като треньор, остават и любителите на баскетбола в Ботевград. Талантът му на двата фронта бе безспорен, той се отличаваше от останалите най-вече по своята външна и вътрешна проява на интелигентност. Айде, Петко, майсторе! - към този възглас от кариерата му като баскетболист в пожеланията към Петко Маринов се присъединява и Ботевград.

Заставайки начело на женския "Лукойл-Нефтохимик", под негово ръководство отборът печели шампионската титла през 2005 и 2006. През този сезон, след двегодишна пауза, възпитаничките на Петко Маринов триумфираха с титлата за 2009. Баскетболният спец има два мандата като национален селекционер, две години е работил и във Франция.