Отборът на САЩ изненадващо елиминира тима на Испания, побеждавайки го с 2:0 и се класира на финала в турнира за Купата на Конфедерациите. В битка за трофея американците ще се изправят срещу победителя от мача между Бразилия и ЮАР, който ще се играе утре.

Двубоят започна вихрено, като двете единайсеторки започнаха да се атакуват още от първата минута. Атаките и опасните положения пред двамата вратари, следваха едно след друго, а темпото на игра бе изключително високо.

Американците можеха да открият резултата още в деветата минута, когато Клинт Демпси стреля опасно от границите на наказателното поле, но прати топката в аут. Секуни по-късно събитията вече бяха пред отсрещната врата, където Фабрегас опита късмета си с топовен шут от около 30 метра, но коженото кълбо мина малко над напречната греда зад Тим Хауърд.

Играта продължи в същото темпо и така се стигна до 27-ата минута, когато резултатът най-после бе открит. Иненадващо голът бе във вратата на Испания, след като Клинт Демпси асистира на Джоузи Алтидор и тъмнокожият стрелец заби топката в мрежата зад Икер Касияс - 0:1.

Пет минути по-късно момчетата на Висенте Дел Боске се възползваха от грешка в отбраната на САЩ и Давид Вия се озова очи в очи с Тим Хауърд, но и този път късметът бе на страната на американците завършващият удар на испанеца не бе достатъчно прецизен и топката отново бе в аут.

"Ла фурия Еспаньола" наложи тотален натиск и сътвори редица опасни положения пред съперниковата врата, но така и не успяха да върнат попадението до края на първото полувреме и така на почивката американците се оттеглиха с гол актив.

След поновяването на играта испанците излязоха на терена видимо много по-мотивирани и началото на втората част бе вихрено за тях. Те наложиха невероятна преса на съперника си и обстрелваха Тим Хауърд от всяка възможна позиция, но без кой знае какъв резултат.

Американците от своя страна приеха играта в своята половина и се бранеха умело, а напред разчитаха на бързи контраатаки. Точно при една такава акция Серхио Рамос направи фатална грешка в отбрана, предоставяйки топката на Клинт Демпси и звездата а САЩ не се поколеба да удвои преднината на своя отбор. 

Това се оказа и последното попадение в мача, въпреки постоянните опити на "Ла фурия Еспаньола" да се върне в играта. В крайна сметка испанците се простиха с мечтите си за финала и претърпяха първата си загуба от 35 мача насам и първата под ръководството на Висенте Дел Боске.