Тимът на Бразилия се класира за финала на Купата на Конфедерациите след труден успех над домакините от ЮАР с 1:0. В герой за "селесао" се превърна влезлият като резерва бранител на Барселона Даниел Алвеш, който вкара победното попадение в 88-ата минута на срещата.

Първото полувреме вървеше равностойно, като липсваха единствено шансовете за гол пред двете врати. Тимът на ЮАР игра като равен с петкратния световен шампион и на няколко пъти дори успя да притисне в тяхната половина Кака и компания.

През второто полувреме бразилците излязоха по-мотивирани, но головите положения отново липсваха. Домакините от ЮАР пък набраха увереност и все по-често поглеждаха към вратата, пазена от стража на Интер Жулио Сезар. Малко след 50-ата минута удар на Теко Модисе рикошира в тялото на Луизао и полетя застрашително към мрежата, но Сезар изби с вещина в корнер.

Двата тима намалиха оборотите към края на двубоя. Първтата смяна в мача извърши наставникът на Бразилия Карлош Дунга, който пусна в игра Даниел Алвеш на мястото на Андре Сантош в 82-ата минута. Само след шест минути той попадна в прегръдките на своите съотборници, след като от пряк свободен удар отсъден за нарушение срещу Рамиреш успя да открие резултата.

Към края на срещата Луиш Фабиано имаше отлична възможност да удвои, но вратарят на ЮАР Куне успя да спаси. Така Бразилия ще защитава своята титла срещу тима на САЩ, който вчера малко изненадващо победи европейския шампион Испания с 2:0 и спечели място на финала