Националният тим на Бразилия постигна пълен обрат срещу тима на САЩ и спечели с 3:2 финалната среща от турнира за Купата на Конфедерациите.

Срещата започна на високи обороти и още в 10' американците залепиха звучна плесница на именития си съперник. Центриране на Джонатан Спектър бе засечено от оставения непокрит Клинт Демпси, който с едно докосване прати топката в далечния ъгъл на вратата на Жулио Сезар.

"Селесао" се втурна да изравнява, но това само влоши нещата. В 27' при светкавична контра-атака Чарли Дейвис и Лендън Донован матираха защитата на "кариоките" с качествено двойно подаване, след което Донован простреля Сезар за 2:0 в полза на САЩ.

С началото на второто полувреме обаче Бразилия показа истинската си същност. Луиш Фабиано получи на два метра в наказателното поле на противника обърна се и с прецизен изстрел намали преднината на съединените щати.

В 74' отново Фабиано бе точен за 2:2 и върна двата тима на стартовите им позиции. Нападателят на Бразилия бе добре пласиран в наказателното поле на противника и засече безпризорната топка, която отскочи от напречната греда на Тим Хауърд след изстрел на Робиньо.

В 84' обратът в полза на "Селесао" бе пълен. Капитанът на "кариоките" Лусио засече с глава центриране на влезлият като резерва Елано от корнер и реализира за 3:2.

Така след един зрелищен сблъсък на стадион "Елис Парк" в Южна Африка Бразилия вдигна за втори пореден път и общо трети Купата на Конфедерациите. 

 Победители в турнира за Купата на Конфедерациите:

„Купата на Крал Фахид”
1992 Аржентина
1995 Дания

"Купа на Конфедерациите"
1997 Бразилия
1999 Мексико
2001 Франция
2003 Франция
2005 Бразилия
2009 БРАЗИЛИЯ