От началото на тази година са регистрирани 126 случая на паротит в Софийска област. През 2006 год. те са били само два. Половин от заболелите през настоящата година са хоспитализирани. При 47 от тях са възникнали усложнения – минингит – 27.65%,  орхит – 29.78%, и панкреатит – 42.55%.

Във връзка с усложнената епидемична ситуация  в страната по отношение на заболеваемостта от епидемичен паротит, РИОКОЗ София област изпрати писмо до местните медии, в което са набелязани профилактични мерки срещу заболяването. А това са: ранно откриване на заболяването; изолиране на болните в дома или и инфекциозно отделение до изчезване на клиничните явления; провеждане на наблюдение от личните лекари на неболедували и неимунизирани контакти до 7 годишна възраст – за 21 дни; извършване на влажно почистване, текуща дезинфекция и редовно проветряване на помещенията; имунизация срещу епидемичен паротит с триваксина Морбили – Паротит – Рубеола.

Имунизацията е препоръчителна, доброволна и безплатна за лица от двата пола, родени в периода между 1982-1992 год., които не  са боледували от епидемичен паротит.

За Софийска област имунизацията ще се провежда на адрес: гр. София, ул. “Неофит Рилски” 64, втори етаж, кабинет №8. Телефоните за връзка са 02/980 96 10; 981 58 35.
За деца под 18 години имунизацията ще се извършва само с писмено съгласие на родителите или придружени от тях – предупреждават от Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве – София област.