Два пъти съм отказвал поста министър на културата, защото тогава  не бях готов, призна в интервю за предаването „Пропаганда" на Дарик скулпторът Вежди Рашидов. Рашидов, който е спряган в пресата за бъдещ културен министър в новото правителство, отказа да коментира въпроса преди Бойко Борисов да обяви решението си за новите министри.

„Крайната дума е на министър-председателя. Докато той не се изкаже, аз не мога да кажа. Аз съм свободен артист, докато се чувствам свободен", каза в студиото Рашидов. „Два пъти съм го отказвал този пост, живи са хората, които са ме канили. Благодаря им, но не бях готов", добави той.

„Виждам, че министерството е станало хранилка на партийните централи. Тези квоти - пет, три, осем, то се е напълнил един бюджет. На мен ми омръзна да ходя да събирам пари, когато умря Фотев, Хайтов, да погребваме великите български мъже по-достоен начин, тъй като държавата е абдикирала от тези си занимания", коментира още Рашидов.

Млади хора нямат възможност да се развиват, елитарната култура, тежката артилерия, е рухнала, една чалга се вихри. Някой трябва да върне авторитета на творческите съюзи, заяви още скулпторът.

На въпрос ще пусне ли пазара в културата, ако заеме поста министър на културата Рашидов категорично каза: „С удоволствие бих го направил и ще използвам и лостовете на Лужков (бел. ред. Юрий Лижков, кмет на Москва) за театрите - каквото спечелят театрите, не да го взима държавата, а да остава за тях".