В предавето на bTV “Тази сутрин” гостува зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той обясни, че реорганизацията и закриването на сметищата се налага в изпълнение на изискванията на Европейската директива за управление на отпадъците. “България е поела ангажимент от 16 юли т. г. да организира третиране на битовите отпадъци в съответствие с всички европейски екологични изисквания. Според този ангажимент трябва да се преустанови експлоатацията на общинските сметища, които не съответстват на общоприетите европейски норми” – каза зам.-министърът.

В обсъждането на темата за боклука се включиха по телефона кметове на общини. Сред тях бе кметът на Ботевград Георги Георгиев. Той каза, че в общинския бюджет за тази година не са предвидени средства за извозване на боклука. Градоначалникът заяви още, че община Ботевград не разполага с необходимата техника и няма организационна възможност да извозва боклука в друго населено място. "Разполагаме с 6 автомобила, които не са пригодни за извозването на боклука на далечни разстояния, освен това са необходими поне 12 съвременни такива". В предаването кметът Георгиев изтъкна, че от 4 юли 2008 год. общината разполага с комплексно разрешително за новото депо, но все още не е получила финансови средства за реализиране на обекта. “На 15 май тази година получихме известие, че до 30 дни ще подпишем договора за финансиране на съоръжението.  До момента обаче това не се случи” – каза още Георги Георгиев.

В отговор зам.-министър Чавдар Георгиев каза, че община Ботевград е имала пропуски в тръжната документация и провеждането на процедурата за избор на изпълнител за изграждане на депото, които са отстранени през февруари тази година. Зам.-министърът на околната среда и водите каза още, че средствата за изграждане на съоръжението са осигурени по европейска програма и ще бъдат отпуснати през септември.

На този етап все още не е ясно дали община Ботевград ще продължи да извозва отпадъците на старото сметище. Очакаванията са, тя да получи гратисен период до изграждане на новото депо.