Единствената полезна стъпка, според МОСВ, e изготвянето на ясен план за състоянието на регионалните депа, за да се види докъде е стигнало реализирането на всяко едно от 23 неизградени регионални депа. В понеделник е подготвена среща с директора на Фонд ФЛАГ, за да се види откъде може да се намери финансиране за реализирането на тези 23 регионални депа. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. След изготвянето на този ясен план той ще бъде представен в ЕК и по него ще се дава отчет как върви реализирането му, каза Караджова. Тя припомни, че няма ясно определен размер на глобите и те се определят по конкретните случаи.

„Разнасянето на боклука в страната нямаше да доведе до нищо. Това нямаше да убеди ЕК, че страната си изпълнява ангажиментите, а няма и средства за извозването на боклука. До 1 месец ще има пълен и ясен план как ще се действа по отношение на битовите отпадъци- като политика за изграждане на съоръженията и по отношение на рисковите депа за отпадъци”, каза Караджова.

По въпроса за изграждането на пречиствателните станции тя обясни, че също няма яснота какво се случва, обясни министърът на околната среда и водите. За много населени места има огромни разлики в одобрените инвестиционни проекти. Караджова даде като пример, че на места за линеен метър инфраструктура примерно са дадени 500 лв., а в други места за аналогични проекти са изразходвани 5 хил. лв.