Подобно на всички европейски практики, които съществуват, след подобна загуба лидерът трябваше да подаде оставка. Сега се върви към едно упорство да се запази сегашният лидер и неговото обкръжение – това каза пред журналисти Георги Близнашки от БСП, член на Националниия съвет на партията.. Според Георги Близнашки – при гласуването на вота на доверие към лидера подкрепа днес  са изразили 122-ма от членовете на пленума, а 29 са били против. „Тези 29 гласа са златни гласове, защото те гарантират бъдещето на партията, предвид това, че на последния конгрес Националният съвет не беше избран, а беше подбран. Официалното листче на лидера, или на тандема, както е известен оксиморонът Ивелин – Дъбов, имам предвид Ивелин Николов и Димитър Дъбов, това е вътрешнопартиен жаргон, включва над сто имена, които се диктуваха като номера, събрани по области. Така че това, което се случва, едва ли е изненада” – каза Близнашки.
Според него на днешното заседание на Националния съвет липсва голямата тема за корупцията. „Това е една от ахилесовите пети на управлението и поради това се пази мълчание. Ние не можахме да намерим сили в нашите редици да разобличим онези фигури, които злоупотребяваха с властта. Остава да го научим от тези, които дойдоха на власт, за съжаление” – каза Близнашки. По думите му новосъздадената ДАНС също не си е свършила работата в тази насока и не е предотвратила злоупотребите във висшите ешелони на властта.
„За мен беше голяма изненада, че лидерът на партията оправда черния пиар и тези клипове с таласъмите и брадвата, защото видиш ли, те мобилизирали повече поддръжници, отколкото отблъснали. Това е доста странно заключение” – коментира Близнашки. Според него предизборната кампания не може да промени резултатите от управлението. „Ние продължаваме да упорстваме с тезата за успешния мандат, въпреки негативната оценка, която получихме от избирателите” – каза той.
Близнашки каза, че в рамките на дискусията Александър Лилов е повдигнал големи въпроси за това, че БСП трябва „да погледне фактите в очите” и те били твърде нелицеприятни.
Георги Близнашки уточни, че в по-нататъшното си участие в пленума ще говори по темата за плоския данък. По думите му – един заместник-министър на финансите е защитавал много ожесточено плоския данък, но от участията си в много бордове за една година е получил около 200 000 лева. Така е платил около 20 000 лева данъци, а иначе е трябвало да плати много повече. Според Близнашки – така заместник-министърът си е спестил пари за около един мерцедес S-класа.