За първи път българи изкачиха един от най-сложните за изкачване върхове в света - Гашербрум I (8068 м). Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са стъпили на така наречения Хидън Пийк (Скрит връх) вчера около 8 часа местно време, а атаката е започнала към 0:30 ч след полунощ. В момента четиримата българи са в щурмови лагер 4 (7300 м), откъдето ще продължат слизането си към подножието.


Според Дойчин Боянов горната част на маршрута е била много технична и е изисквала катерене на предните зъби на котките и с две сечива. Заедно с българите на върха са били финландецът Вейка Густафсон и японецът Казуя Хирадиде. Гашербрум I е първи осемхилядник за Боян Петров и Николай Вълков, трети за Дойчин Боянов (след Еверест (2004 г.) и Нанга Парбат (2006). За Николай Петков това е пето покоряване на 8-хилядник след двете изкачвания на Еверест (1984 и 2004 г.), Дхаулагири и Нанга Парбат (2006).


Гашербрум I е 11-ият по големина връх на Земята. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум в Хималаите. Върхът е изкачен за първи път от Пит Шьонинг и Анди Кауфман през 1958