Състезателят по таекуондо от ботевградския клуб Таек Кион - Николай Петков, е шампион по савате - френски бокс, за младежи в категория +85 кг. Това стана на проведения от 30 юли до 1 август в Пловдив световен младежки шампионат.


В решителния бой за златния медал 17-годишният етрополец победи не кой да е, а представителят на Франция Дъглас Круар-Губен. Младият французин, който е двукратен шампион на Франция и първенец на Европа за младежи, изглеждаше доста разочарован след загубата.


Николай Петков, който е шампион на България по таекуондо - версия ITF за юноши, както и по кикбокс - лайт контакт, имаше съвсем кратко време за подготовка за тази нова за него дисциплина. С помощта на своя треньор Борислав Витков той се запозна с правилата на френския бокс в неговата лайт-версия, която се използва в състезанието, и направи поредица от тренировки.


Преди състезанието двамата взеха участие и в специалния семинар по савате, организиран от французина Ален Тардиц, започнал да популяризира савате в у нас в началото на 90-те, и на българския клуб АВС


Fight Club.


"Причината е в техниката на ударите с крака и ръце, която постигат основно трениращите таекуон-до в ABC Fight Club" Тя ни дава основание да смятаме, че могат да се представят добре и в други бойни спортове" - казва Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до ITF), основател на ABC Fight Club.


Любопитно е, че за домакинството на световното младежко първенство по савате кандидатства и столицата на Ливан – Бейрут, но след гласуване спечели Пловдив, съобщи Ален Тардиц. Срещите бяха лайт контакт или assaut, какъвто е френският термин.


Ден преди световнотото първенство за младежи, в Пловдив се състоя и отворен турнир по савате, в който взеха участие над 200 състезатели от 23 държави.


Ето всички шампиони от световния младежки шампионат, публикувани на официалната страница на международната федерация по савате.


F


édération Internationale de Savate


1 August at 17:47 ·


6 categories have been decided. The new champions are:


M-48kg


Yvan Alcimeddon, France


M-56kg


Mathieu Petey, France


F-65kg


Lea Gregoris, France


F-70kg


Giselle Palombi, Finland


F+70kg


Pauline Bichon, France


M+85kg


Nikolai Petkov, Bulgaria


Наименованието „савате“ или „сават“ означава стара обувка, чепик, и показва същността на този стил. Той възниква като техника за самоотбрана на моряците от корабите на Марсилия и Генуа през XVIII век, откъдето е пренесен и на сушата, при честите сбивания. Впоследствие намира разпространение и сред френското благородничество. Френската революция от 1789 г. води до разпространението му по света, като бягащите аристократи правят савате популярно сред англичани, белгийци, дори и в царска Русия.


В България Савате се практикува от 2001 г. Има създадена спортна федерация, която членува в Международната Савате федерация. Български саватисти участват в състезанията от международния спортен календар. През 2004 и 2012 г. в България се проведоха Световните първенства за мъже и жени. През 2013 г. Европейските първенства по Савате и Кан за мъже и жени