Положението, в което заварваме държавата, може да се сравни с това, в което беше страната след управлението на Жан Виденов - това заяви в Русе министърът на отбраната Николай Младенов. По думите му в повечето ведомства към средата на годината е изхарчен бюджет за цяла година.

„Това е нехайно управление, което не зачита обществения бюджет. Не бих управлявал така и семейния си бюджет, както е управляван досега този на министерството на отбраната", коментира Младенов. Според министъра ще се търсят спестявания, за да може да издържи бюджетът до края на годината и да се предпазят доходите на хората в системата. Сделките, които са сключени в нарушение на закона и на обществения интерес, ще стигнат до прокуратурата, категоричен е министърът на отбраната.

Николай Младенов присъства на тържествата по случай 100-годишнината от откриването на Паметника на свободата в Русе. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Ангел Марин и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. В празничната церемония участваха военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Паметникът на свободата е дело на архитекта Симеон Златев и на италианския скулптор Арнолдо Дзоки. Открит е на 11 август 1909 година в памет на загиналите за Освобождението на България. Статуята представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, а с дясната сочи посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на свободата. Инициативата за изграждането на паметника е от края на 19-и век и идва от Русенското поборническо-опълченско дружество.