Нов метод за обучение на деца от 5 до 14-годишна възраст беше представен на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Кирил Русев, Рая Юнакова, Дилян Русев – част от отбора, участвал в едно от най-мащабните технологични състезания в света - Imagine Cup, Кайро, посочи за основополагаща темата за началното образование, а като проблем - липсата на интерес в час при децата и липсата на ресурси – компютър за всяко дете.
За работата на системата, разработена от отбора, са необходими един компютър, един проектор и мишка за всяко дете. Реализирането изисква проектор, за да може картината да се изобрази на достатъчно голям екран. Компютърът стои при учителя, а децата взаимодействат със системата с помощта на персонална мишка.
Учителят има пълен контрол върху дейността. Той например може да „замрази” мишката на ученик, който не внимава. Системата позволява да се знае кое дете коя мишка използва и така да се следи неговият прогрес.

Учителят може да изобразява картини и текст, за да визуализира казаното от него. В бъдеще се предвижда и включване на мултимедия.
Във виртуална клавиатура могат да бъдат включвани букви, цифри и различни други символи. Освен това - може да се насърчи състезателният дух на децата, тъй като за правилен отговор на решена задача се дават определен брой точки.

Отборът е разработил примерни уроци с помощта на педагози, но такива могат да бъдат създавани от учителя. Има и специален уебпортал за системата, в който такива готови уроци могат да бъдат качени. Там могат да се качват и резултати, които родителят да проверява и да следи развитието на своето дете.
Системата не може да се използва за предмети като музика, изобразително изкуство и спорт.
Пилотно тя ще бъде внедрена в две училища от 15 септември. По всяка вероятност едното от тях ще бъде частно.
За момента връзката с държавните училища се осъществява с помощта на „Майкрософт”. В бъдеще за внедряването му в повече училища ще се търси контакт с образователното министерство.

Състезанието Imagine Cup се провежда за трета година в България. Тази година участниците са били над 300 000. На световните финали са се класирали 400 души, сред които и отборът. Четиримата съдии, които са оценили презентациите са дали много добра оценка на представянето. Отборът е класиран на трето място в локалния финал, през октомври ще участва на регионалния финал в Тел Авив.