Във вторник депутатите ще получат новите си карти за влизане в Народното събрание и за гласуване, съобщи председателят на парламента Цецка Цачева. Тя се срещна в пленарната зала с участниците в Международната олимпиада по информатика, която се провежда в у нас. Цачева съобщи, че следващата седмица ще има извънредно заседание на Народното събрание, но не уточни дневния му ред.

Възможно е новата система за чекиране на избраниците да бъде използвана още тогава. Идеята е с нея да бъде ограничено гласуването с чужди карти.

Ето какво още каза председателят на парламента за новите депутатски карти и за отсъствията на народните представители през първите шест пленарни заседание, които бяха публикувани на сайта на събранието:

Изработени са специални пропускателни карти, с които във всеки един момент се знае кой народен представител се намира в сградата на Народното събрание. Тази технологична система е била закупена преди няколко години, но до момента не е била инсталирана. Сега тя ще бъде поставена, картите са готови и във вторник всеки народен представител ще получи своята карта за гласуване по този начин. На следващото пленарно заседание, тогава, когато се съберат народните представители, ще имаме един нов пропускателен режим, който ще бъде по-добър, тъй като ще знаем кои са в Народното събрание. Сами разбирате, че няма как да се получи глас от народен представител, който не се намира на територията на парламента.

На актуалната интернет страница на Народното събрание всеки един, който желае, може да види неговия народен избраник, комуто е дал гласа си, присъства или не. Имената се изписват, като се посочва и датата, на която съответният народен представител не е бил в пленарна зала. Това вече е направено и мога да го отчета като свършена работа.

Доган ще бъде ли глобен?

Няма как след като отсъствията му са четири, той да не бъде санкциониран по новия правилник.