"Механизмът, който предлагаме за регионалните депа за битови отпадъци, е обсъден с министъра на финансите и дава равен старт на всички общини", това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова преди заседанието на кабинета, предаде репортер на Агенция „Фокус”. "Голямото опасение беше, че проектът за Столична община ще изяде парите за малките общини, няма такова нещо", заяви Караджова.
По думите й, ако Министерският съвет одобри предложението, което тя внася - един милиард лева да бъдат вложени в дейностите, свързани с регионалните депа, това ще позволи да бъдат отправени покани ОП „Околна среда” да стартира за инфраструктурни проекти в областта на управление на отпадъците.
По план този процес трябваше да е стартирал май месец миналата година.
"Освен че ще се реши сериозен екологичен проблем с изграждането на новите депа, тези бързи стъпки, които се налага да предприемем в момента, ни дават надежда, че след като стартираме процеса и извършваме пълен мониторинг на това, какво се случва в проектите, как се изграждат и дадем това убедително доказателство, че сме осигурили финансирането и го следваме, силно се надяваме, че във времето ще успеем бързо да се справим с проблема за три, максимум три години и половина и че това ще бъде отчетено от Европейската комисия", каза тя.
Оперативна програма „Околна среда” в момента след изхарчени определени суми за други проекти разполага с около 692 милиона лева, съобщи Караджова.
Тя обаче заяви, че и кметовете трябва да направят каквото зависи от тях, защото към момента има подготвени само пет проекта.