Броят на жертвите от потъналия в Охридското езеро пътнически кораб постоянно нараства. Досега са извадени телата на 17 жертви, а 53 души са спасени според македонската телевизия А1, която се позовава на източници от полицията. Пътническият кораб "Илинден" се преобърна тази сутрин на около 200 метра от брега във водите на Охридското езеро.

Полицията се отзовала на призивите за помощ от страна на граждани от охридския плаж Лагадин. Спасените 53 души, извадени живи, освен преживения шок са в добро здравословно състояние и временно са настанени в хотел Метропол в Охрид. Един човек е приет в болница и след реанимация е оставен под специални медицински грижи. Според неофициална информация корабът превозвал група от около 50 туристи от България, които искали да пътуват до "Свети Наум".

Представители на българското посолство са в Охрид, за да проверят има ли пострадали български граждани. Продължава спасителната акция, в която участват специален екип водолази от МВР в Скопие, полицейски екипи с лодки и всички линейки, с които разполага службата за бърза помощ в Охрид. Според неофициална информация първи на помощ на пътниците се притекли лица от близкия автокъмпинг, които с лодка успели да спасят голяма част от хората.

 Причината за катастрофата още не е известна. Не е ясно дали корабът е имал дефект или е потънал от претоварване. Очевидци разказват пред А1, че корабът "Илинден" изведнъж изчезнал от водната повърхност.

Македонското правителство изрази съжаление за катастрофата с кораба в Охридското езеро, в която загинаха много туристи, предаде агенция МИА. Днес след обед за Охрид заминаха министърът на отбраната Зоран Коняновски, министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска, министърът на транспорта Миле Янакиевски и министърът на здравеопазването Буяр Османи.