Всички българи от злополучната екскурзия до Охрид са имали медицински застраховки. Това обяви пред Дарик една от оцелелите след инцидента в Охридското езеро Тотка Иванова. Тя е жител на село Антон, откъдето са най-много от загиналите при трагедията - осем души. Пред Дарик Иванова отхвърли разпространената информация, че автобусът, нает от фирма "Клюнчев", с който са пътували сънародниците ни за Македония, се е счупил по пътя.

В село Антон е обявен тридневен траур. Черни знамена са спуснати от няколко сгради в селото, което е сравнително малко - с около 1600 жители, намира се на 80 км. източно от София. От кметството със сигурност ще помогнат финансово и организационно на семействата на загиналите за погребенията на близките им. В читалището на селото предстои да бъде оформен специален траурен кът със снимките на загиналите осем жители на Антон.

Трагедията в Охридското езеро е единствената тема, по която разговарят жителите на село Антон. Спомени за загиналите при инцидента се разказват по кафенетата, в магазините, по улиците. Сред осемте жертви от Антон има както възрастни, така и млади хора. 32-годишната Мария Димитрова е оставила полусираци две малки деца - момчета. Славка Иванова пък е изгубила живота си в деня на 63-тия си рожден ден.

Твърде пестеливи обаче са разказите на жителите на селото по отношение на фирмата, която е организирала екскурзията до Охрид. Те посочват като такава "Клюнчев", която принципно обслужва линията Антон - София. Жители на селото често са пътували с нея и по екскурзии, най-вече в страната - Велинград, Рилски манастир, Перперикон. Казват, че при нея "май не всичко е било изрядно", но си имала и добри страни, като например 50% намаление за пенсионерите от цената на билета за автобусите до столицата. Фирмата най-често събирала желаещи да пътуват с нея чрез пенсионерския клуб в селото. Разлепяла и обяви по различни сгради в него. Друг път пък пенсионерите от селото сами се организирали да пътуват до някое място в България и наемали автобус от "Клюнчев", който да ги закара до там, обясни за Дарик кметът на Антон Стоян Гарчев.

В случая с екскурзията до Охрид българите не са тръгнали с автобус на "Клюнчев", защото нейният бил в неизправност, по думите на една от оцелелите при трагедията, а с нает друг от фирмата "Солак тур". И за двете фирми в момента тече проверка.

Тотка Иванова, която е от село Антон и е успяла да се спаси от водите на Охридското езеро, разказа пред Дарик, че всичко е станало за секунди. В един момент корабът "Илинден" се е наклонил на едната страна, а после се е преобърнал и буквално е захлупил пътниците от него. Тя и дъщеря й са успели да изплуват и да се хванат за някаква дъска, което ги е спасило в първите минути. След това с рибарски прът са били изтеглени от хора в минаваща на близо моторница.

Тотка Иванова си спомня също, че преди трагедията да се случи, не е чула никакъв странен шум от кораба, за какъвто разказват други оцелели. Тя е била на носа на "Илинден". По личната й преценка на борда на корабчето е имало достатъчно място. Иванова отказа да се ангажира с мнение дали то е било претоварено или не. Тази версия е една от основните, по която се работи при разследването на случилото се в Охридското езеро. Оцелялата обаче потвърди информацията, че на "Илинден" е имало само два спасителни пояса.

Тотка Иванова разказа още, че екскурзията до Охрид, е струвала 150 лева. В тази цена са били включени пътят, медицинската застраховка, две нощувки с две закуски и вечери. Българите са били настанени в двузвезден семеен хотел.