Няма пробойни в корпуса на плавателния съд, винта и вала на винта са здрави и нямат повреди. Това заяви пред Дарик министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

"Скъсано е въжето, което управлява руля, и това очевидно е причинило рязкото накланяне на кораба, тъй като се е променила траекторията на движението му. Вследствие на претоварването, в комбинация със скъсването на въжето, е било предизвикано това накланяне първоначално в едната посока, след това и в другата, и бързо потъване на кораба, буквално за секунди", допълни министър Цветков. По думите му това е версията, която е най-актуална и по която се обединяват и членовете на групата, която работи по разследването.

Цветков уточни, че кораба ще бъде изваден от водите на Охридското езеро в рамките на следващите няколко дни. „Първоначално вариантите бяха с балони и други методи, които бяха във възможностите на македонската страна. Но следствието и групата по разследването отхвърлят тази възможност тъй като има рискове за повреждането на кораба и унищожаване на веществени доказателства", каза той.

Поради тази причина са водени разговори и ще бъде ангажирана хърватска специализирана фирма, която ще извади кораба, заяви още Цветков.