Корабът „Илинден" ще бъде изваден най рано след 2-3 дни, съобщи пред Дарик радио следователят от НСлС Георги Илиев, който работи по инцидента с потъването на плавателния съд в Охридското езеро.

Илиев допълни, че тепърва трябва да бъде направен план за работата по случая. До момента българските представители на следствието не са разговаряли с капитана на кораба „Илинден", който беше задържан, съобщи още Георги Илиев пред Дарик.

Според него е твърде рано да се говори за версии, по които ще върви разследването по случая.

Заместник главният прокурор Камен Ситнилски пристигна в Скопие, където ще има среща с главния прокурор на Македония Люпчо Свърговски. Очаква се днес да бъде завършена и аутопсията на загиналите, след което съгласно законовата процедура македонските власти ще позволят телата на загиналите да бъдат пренесени в България. За аутопсията на телата на 15-те жертви в Македония е група от български съдебни медици.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември..На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.