Още поне 3-4 дни корабчето „Илинден" няма да бъде извадено от дъното на Охридското езеро. Това заяви пред btv Георги Илиев - един от следователите, изпратени от българската страна да участва в разследването на трагичния инцидент, при който в събота - 5 септември, загинаха 15 български туристи.

По думите на Илиев Капитанията в Охрид все още разговаря с евентуалните фирми, които могат да осъществят изваждането. Илиев уточни обаче, че вчера водолазни екипи са направили детайлни снимки на потъналия „Илинден" по искане именно на българските следователи.

Георги Илиев не пожела да назове версиите, по които се работи, изтъквайки, че изявления от българска страна по този въпрос ще има едва когато е открита истинската причина за потъването. Стана ясно още, че днес в Охрид се очаква пристигането на зам. главния прокурор на България Камен Ситнилски, който заедно с българските следователи ще се срещне с македонските си колеги, за да бъдат запознати с разследването, провеждано от македонска страна.

До момента българският следователски екип е нямал контакт с арестувания собственик на „Илинден" Сотир Филевски.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември..На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.