Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) започват масови проверки в училищните столове и лавки затова дали се спазва новата наредба за здравословно хранене, съобщиха от здравното министерство. Глобите за нарушителите варират от 200 до 2000 лева. Последните проучвания сред децата сочат, че около 30% имат проблем със затлъстяването. 91 на 1000 прегледани деца са с отклонения в здравословното състояние, показват данни от 2008 година.

Най-честите проблеми при учениците са: свръхтеглото, смущения в зрението и гръбначните изкривявания.

Няколко училища в страната протестираха заради новата наредба, която забранява продажбата на мазни и нездравословни храни. Желязко Лалев, който е един от протестиращите, обясни пред Дарик, че наредбата се обезсмисля, след като на 100 метра от учебните заведения ще се продават вредни храни.

Заместник- министърът на здравеопазването Любомир Гайдов отговори, че това не е в правомощията на здравното ведомство. "Трябва да отправим апел към местната администрация, която би могла да уреди нещо за тези търговци", каза Гайдов.

Министерството на здравеопазването разработва наредба, която предвижда разкриването на здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца и възрастните хора с увреждания. Минималният брой за откриване на здравен кабинет в градините е 60 деца, а в училищата - 100 ученици. Освен това всяка година, до 30 септември, лекарите ще представят на родителите лични профилактични карти и ще изискват от тях да ги върнат попълнени до 31 януари на следващата година. По този начин ще се изготвят анализи за здравословното състояние на децата.

Държавният здравен инспектор доктор Тенчо Тенев призова децата с хронични заболявания и учителите да си направят имунизация за сезонния грип.