През 2004 година училите и работили в бившия Съветски съюз и в Русия си определят среща на събор край язовир Копринка до Казанлък. Мястото е избрано не случайно, защото е в подножието на легендарния връх Шипка, където е скрепена с кръв дружбата между руския и български народ през освободителна за България руско-турска война от 1978 година. Самото място е просторно, красиво и предразполага към провеждането на мероприятие. Съборът е станал вече традиционен.
Тази година, за трети пореден път, членове и симпатизанти на етрополската организация на Движение “Русофили” взеха участие в събора.
Там се събраха над 5 500 души от цялата страна, работили в строителството и дърводобива и изучили се в Русия и бившия Съветски съюз. 
Етрополската делегация, предвождана от председателката Янка Филипова, бе една от малкото, включили се в поклонението пред паметника на връх Шипка, където в 10 часа бе отслужена заупокойна служба за загиналите руски воини и български опълченци. На нея присъстваха председателят на Национално движение “Русофили” Енчо Москов, председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Захари Захариев и други официални лица. Етрополци поднесоха цветя и разгледаха експозицията вътре в каменния монумент.
Два часа по-късно се състоя официалното откриване на Шестия събор на русофилите край бреговете на яз. Копринка.
Голямата изненада бе появата на бившия премиер и лидер на БСП Сегей Станишев. Той поздрави участниците, отбелязвайки, че българо-руските отношения имат дълбоки корени и приятелството между двата народа ще продължи независимо от политическите нагласи в различни периоди. Преди да се качи на сцената Сергей Станишев и официалните лица бяха закичени от Янка Филипова със стръкче здравец, като ги приветства от името на етрополската група. Сред официалните гости бяха Андрей Бунджулов-съветник на президента Първанов, съветникът в посолството на Руската федерация у нас Сергей Фошкин и първият заместник-председател на Съюза на приятелите на България в Русия Ким Лемзенко.
 Организаторите бяха подготвили богата литературно-музикална програма с участието на известни изпълнители, танцови състави от България и Русия. Изключително вълнуващ момент бе появата на легендата Маргарет Николова - първата изпълнителка на песента  «Альоша» у нас през 60-те години на миналия век.
Представителят на етрополските русофили Кръстинка Стоянова поднесе цветя на певицата, помагайки й да се качи на сцената, където й бе връчен почетния знак на движението "Русофили". Той се присъжда за високи творчески постижения и за съдействие за приятелството с Русия. Единствено от етрополци получи букети  и другата голяма звезда на българската популярна музика – Йорданка Христова, която наелектризира публиката с най-големите си хитове.
Участниците в събора се радваха още на изпълненията на н.а. на Руската федерация Наталия Сорокина,  хумориста Венци Мартинов, вокалния  ансамбъл от  Москва «Жаворонки».
Тазгодишният събор на русофилите бе посветен на 40-та годишнина от началото на строителната дейност на България в СССР и Русия.
За първи път в рамките му се проведе и научно-практическа конференция на учителите по руски език под наслов „Руският език в диалога на културите”. В тази проява също имаше етрополско участие в лицето на Петя Георгиева, преподавател в СОУ «Христо Ясенов», Мила Манчева и Младен Манчев .
Последната спирка на групата от Етрополе сред историческите места в района бе  храмът «Рождество Христово» в малкото градче Шипка, издигнат в памет на загиналите за освобождението на България.
etropole.info