Финалнят двубой  в Катовице доказа на практика, че Испания е най-добрият отбор на европейското първенство в Полша. В препълнената с 11 500 зрители зала в Катовице воденият от блестящия По Гасол тим разгроми Сърбия с 22 точки разлика - 85-63 и стана за първи път шампион на Европа в своята дългогодишна история. Преди това испанците имаха олимпийска титла, а в момента са и действащ световен шампион.

Испанските баскетболисти наложиха превъзходството си още в първите минути и завършиха първото полувреме с впечатляващия резултат 52-29. Продължиха да играят така и през второто и повече от заслужено триумфираха с титлата. За младия отбор от Сърбия, който изцеди силите си часове по-рано на полуфинала със Словения, побеждавайки с продължение, останаха сребърните медали, което е безспорен успех за водения от Душан Ивкович тим.

След победата Руди Фернандес извърши традиционния ритуал по отрязване на мрежичката, а ирачите изкъпаха италианския си треньор Серджо Скариоло.

Над всички и в този мач бе По Гасол, за когото това бе втора титла този сезон след тази от НБА с Лос Анджелис Лейкърс. Гасол бе обявен и за МВП на турнира. В идеалната петица освен него влезе и съотборникът му Руди Фернандес, останалите трима са Еразъм Лорбек от Словения, Василеос Спанулис от Гърция и Марко Теодосич от Сърбия.