Испания е новият-стар европейски шампион! Ла Фурия победи с 4:0 Италия на финала на Евро 2012 и стана първият отбор в историята, защитил европейската си титла.

Заедно с това отборът на Висенте Дел Боске стана и първият отбор, спечелил титли в три поредни големи първенства, благодарение на световната си титла преди две години в ЮАР.

Успехът на Испания бе напълно заслужен, тъй като за разлика от досегашните мачове на турнира, отборът показа много активна и офанзивна игра.

Резултатът бе открит от Давид Силва още в 14-та минута след асистенция на Сеск Фабрегас, а четири минути преди почивката Жорди Алба удвои резултата след контраатака и извеждащо подаване на Шави.

След почивката Испания можеше да получи дузпа за игра с ръка на защитник на Италия в наказателното поле. Макар да имаше късмет със съдийското отсъждане в този момент, "Скуадра Адзура" бе застигната от малшанс много скоро след това, тъй като влезлият като последна смяна Тиаго Мота се контузи и Италия трябваше да играе последните 30  минути с човек по-малко.

Това сякаш предопредели нещата и до края Италия доиграваше мача. Испания обаче продължи да се забавлява и малко преди края влезлият като резерва Фернандо Торес вкара трети гол. Пет минути по-късно пък Торес направи чудесна асистенция за другия влязъл като резерва футболист - Хуан Мата.

Победата бе и първа за Испания над Италия на големи финали в редовното време, като преди това имаше три загуби и четири равенства. Икер Касияс пък продължава да няма гол в елиминационна фаза на големи финали вече 990 минути.

Загубата за Италия пък бе първа под ръководството на Чезаре Прандели от 16 мача насам в състезателни срещу.