Испания е безапелационния европейски шампион по футбол! На финала тази вечер тя прегази и промъкналия се до финала отбор на Германия. Достатъчен за титлата се оказа победния гол на Фернандо Торес в 33-та мин., макар че червено-жълтите можеха да вкарат поне още 7!

Един безспорен триумф на истинския футбол - привлекателен, бърз, техничен и резултатен, над прекалено прагматичната игра на германците. достигнали с късмет до финала, след като бяха надиграни и от турците, но спечелиха калитковски.  Испания завърши една впечатляваща серия от 22 последователни победи и показа, че бе най-добрия тим на шампионата в Швейцария и Австрия.

И още - доказателство за това, че възрастта не е порок: Луис Арагонес сложи в джоба си значително по-младия от него селекционер на Германия Йоаким Льоб, надигравайки го по абсолютно всички показатели - тактически, стратегически и какви ли още не.

 Обезличени звезди, които навярно ще останат екс-такива - безумно слабите Балак, Швайнщайгер, а и Леман, извикал в мислите на всички колегата си Оливер Кан.

Напълно заслужена титла за Испания след 44 години чакане - последната бе през архаичната 1964 година.