Кметът Георгиев предложи на общинския съвет да гласува за създаване на нов член в Наредбата за упражняване правото на собственост на общината върху общинската част от капитала на търговските дружества. Според предложението всички проекторешения, свързани с промени в капитала на  ВиК, “Балкангаз 2000” и болницата, трябва да се гласуват с абсолютно мнозинство - от целия състав на ОбС. В противен случай те няма да бъдат приети. Целта е по този начин да се “осигури защита на общинските търговски дружества от евентуална приватизация и обсебване”, обясни Георги Георгиев

“Има апетити към общинските търговски дружества. Някои искат да сложат ръка на ВиК и “Балкангаз”. Внасям това предложение, за да защитя интересите на гражданите. То ще им гарантира отопление, водоснабдяване и здравеопазване в бъдеще”, каза кметът. Според него “следващият общински съвет може да отмени решението, но подобно действие ще породи съмнения и ще вдигне шум", което също е една от целите на предложението. 

Докладната на градоначалника подкрепиха 22-ма съветници. Срещу нея гласува арх. Димитър Маринов. Той обоснова отрицателния си вот така: “Предложението е незаконосъобразно”. Съветникът от “Атака” Антон Стоянов гласува “въздържал се”.