Шампионът Левски стигна дъното в своята 95-годишна история. "Сините" бяха унизени с 0:4 от носителя на Купата и Супeркупата на Италия Лацио на стадион "Георги Аспарухов" във втори мач от груповата фаза на Лига Европа. Загубата е пета поред, което не се бе случвало никога в историята на 26-кратните шампиони на България. Още по-трагичен е фактът, че отборът не е отбелязвал гол в четири поредни срещи, а допусна цели 8 и общо десет в последните пет срещи (б.а три в А група, две в Европа). Поради тази причина съвсем логично и правилно над 13 000 фенове на "Герена" скандираха "Оставка, оставка," и "Батков к...о".

Попаденията за гостите реализираха Матузалем в 22-ата минута, Мауро Сарате в последните секунди на първата част и Мегни в 67-ата минута. Капитанът Томазо Роки направи резултата още по-голям 16 минути преди края.

Наставникът Ратко Достанич остави Христо Йовов на пейката, като заложи на Георги Христов в атака, а зад него действаха възстановилият се в последния момент Дарко Тасевски и двете бразилски крила Жоазиньо и Зе Суареш. Капитанът в днешната среща Елин Топузаков изненадвощо замени контузения Живко Миланов на зоната десен бранител, докато мороканците Бензукан и Рабех действаха в центъра на защитата.

Пред над 13 000 "сини" фенове домакините започнаха срещата малко притеснено и "орлите" се опитаха да наложат натиск, като в рамките на 60 секунди третият вратар на шампионите Цветан Димитров на два пъти се намеси. Първо парира удар на Баронио от фаул, а след това не остави шансове на капитана на противника Томазо Роки, като парира удара му, останал сам срещу него. Две минути след това Тасевски бе фаулиран на границата на наказателното поле на Лацио, а Лихщайнер бе наказан с жълт картон за нарушението.

При последвалото изпълнение Жоазиньо стреля в стража Бицари, а след това Георги Христов стреля в аут от добра позиция. В 22-ата минута Матузалем откри след бърза контраактата. Бразилецът бе намерен чудесно от Мауро Сарате, който напредна през центъра и изведе халфа в перфектна позиция срещу Цветан Димитров и с точен удар по земя прати топката в мрежата.

След равностойна игра и няколко далечни удара на гостите в последните секунди на първото полувреме Лацио удвои. Томазо Роки напредна по зоната на лявото крило, където Елин Топузаков изпитваше проблеми и намери непокрития Сарате на 16 метра от голлинията. Най-скъпият футболист в селекцията на Давиде Балардини стреля силно и Димитров не успя да предодтварти втори гол във вратата си.

На почивката Достанич нямаше какво да губи и реши да заложи на младия юноша Боян Табаков, който попадна в групата за сметка на Ортега, заменяйки получилия нова травма Тасевски. Йордан Милиев пък замени Топузаков, като започна да си партнира с Рабех, а Бензукан заигра отдясно. С подкрепата на своите верни фенове Левски започна да играе без напрежение и само липсата на късмет и малшансът попречи на отбора до 60-ата минута да намали резултата. Бицари парира удар на Христов, останал сам срещу него, а при добавката изстрелът на Жоазиньо бе избит от бранител в корнер. Последва страхотна атака на Седрик Бардон, който преодоля няколко играчи, направи двойно подаване и останал под ъгъл сам срещу противниковия вратар, стреля в аут.

Веднага след това Христов засече центриране, но защитник на домакините парира изстрела му. Левият бранител Веселин Минев се включи на добра скорост по лявото крило, но никой не успя да засече доброто му центриране на два метра от голлинията на гостите. В 64-ата минута Балардини замени Сарате с Паскуале Фоджа и проектонационалът на Италия реши мача в полза на тима си за отрицателно време с две асистенции към Мегни и Роки, които не оставиха шансове на Димитров, останали сами срещу него.

Фоджа дори се опита да вкара гол от над 40 метра, но стражът на "сините" парира със сетни усилия. Левски пък бе съвсем съкрушен след двата бързи гола на гостите през втората част. Въпреки това в 85-ата минута Табаков бе на крачка от гол, но Бицари спаси на метър от вратата си, като преди това парира изстрел на Сърмов.

Феновете на Левски веднага започнаха да скандират обидни реплики към президента Тодор Батков, като хвърлиха няколко бомби. Последваха скандирания "Оставка, оставка". Но три минути след това препълненият сектор "Б" подкани останалата част от зрителите да подрепят своя любим клуб с мощни скандирания. Така феновете на 26-кратния шампион отново демонстрираха любовта си към своя клуб, чийто играчи не показват с играта си по никакъв начин, че заслужават тази подкрепа.

ЛЕВСКИ - ЛАЦИО 0:4
0:1 Матузалем (22)
0:2 Сарате (45)
0:3 Мегни (67)
0:4 Роки (74)

ЛЕВСКИ: Цветан Димитров, Елин Топузаков (46- Йордан Милиев), Шакиб Бензукан, Юсеф Рабех, Веселин Минев, Георги Сърмов, Седрик Бардон, Зе Соареш, Дарко Тасевски (46- Боян Табаков), Жоазиньо, Георги Христов (72-Христо Йовов)

ЛАЦИО: Бизари, Лихтщайнер, Раду, Крибари, Перпетуини, Мени, Баронио (54-Дабо), Елисеу, Матусалем (74-Маури), Сарате (62-Фоджа), Роки

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Бензукан, Бардон (Левски); Лихтщайнер (Лацио)
СЪДИЯ: Николай Иванов (Русия)
СТАДИОН: "Георги Аспарухов"