Шампионът на България Левски загуби с 0:1 при гостуването си на Виляреал в първи мач от груповата фаза на Лига Европа. Отборът на Ратко Достанич трябва да благодари на своя капитан Георги Петков, който спаси тима си на няколко пъти от сигурни голове. Единственото попадение бе дело на бразилската звезда на "жълтата подводница" Нилмар, който бе точен в 72-ата минута след хубав пробив на резервата Джузепе Роси. Срещата ще се запомни с това, че мачът беше ръководен от двама допълнителни рефери.

Наставникът Ратко Достанич остави двамата си най-опитни футболисти Елин Топузаков и Христо Йовов на пейката, като реши да заложи на Жоазиньо и Виктор Генев.Юношите на "сините" Ники Димитров и Лъчо Балтанов пък замениха наказаните за този мача Зе Суареш и Сърмов.Домакините също започнаха мача без 4-5 основни играчи, а поради лошото време от очакваните 17 000 зрители присъстваха едва 7000.

"Жълтите" започнаха очаквано по-силно срещата и още в първите минути Бензукан и Петков се представиха на ниво, като спряха Перейра.
До средата на първата част българите се бяха затворили пред своята половина, но след като видяха, че дяволът не е толкова черен, започнаха да атакуват по-смело.

Последните минути на полувремето бяха най-силните на играчите на Достанич, които на три пъти можеха да открият. Първо Балтанов бе намерен на 11 метра сам срещу вратаря Лопес след подаване на Жоазиньо, но изстрелът му бе спрян от защитник и излезе в корнер. При последвалото изпълнение Бензукан бе на крачка от откриване, но не му достигнаха сантиметри, за да намери топката с глава. Секунди преди края бърза контраатака между Тасевски и Христов бе завършена с удар на последния, но той не затрудни стража Лопес.

След почивката дъждът се усили, а мач се игра само на една врата. Играчите на "Жълтата подводница" вдигнаха оборотите и положенията пред българската врата се редяха едно след друго. Благодарение на страхотните изяви на Георги Петков, както на невероятен пропуск на Перейра, който преодоля стража, но топката отскочи в крака му и по чудо не влезе в празната врата, а се отби в дясната греда. Късметът също бе на страната на "сините" при последвалите мелета в наказателното поле на гостите.

Влизането на Джузепе Роси за домакините в 65-ата минута промени изхода на двубоя. Италианецът даде свежест в атаката на испанците и последваха няколко чисти положения пред Петков, в които бившият играч на Манчестър Юнатед бе в основата. В 71-вата минута Роси проби отляво и подаде към връхлитащия на скорост Нилмар, който вкара единственото попадение в срещата.

За Левски в игра влязоха Йовов, Симонович и Огнянов, но първите двама се представиха по-слабо от игралите като титуляри днес Георги Христов и Дарко Тасевски. Въпреки това Йовов намери по страхотен начин Жоазиньо 60 секунди след откриването на резултата, като нисичкият бразилец прати топката в мрежата на Лопес, но бе в засада и попадението бе отменено съвсем редовно. Мачът завърши с минимална победа за кастейонци и ще се запомни със смелата игра на Левски преди почивката.

Така Левски не трябва да се притеснява от тази загуба, след като показа, че може и да играе добър футбол - особено през първото полувреме. Сега следващият мач с Лацио е изключително важен на "Герена", след като италианците допуснаха поражение с 1:2 от Ред Бул в Рим.

ВИЛЯРЕАЛ - ЛЕВСКИ 1:0 (0:0)
1:0 - Нилмар (71)
ВИЛЯРЕАЛ: Лопес, Вента, Гонсало, Маркано, Капдевила, Егурен, Бруно Сориано (54-Ибагаса), Кани, Пирес (81-Eскудеро), Перейра (65-Роси), Нилмар
ЛЕВСКИ: Петков, Бензукан, Рабех, Генев, Минев, Димитров (76-Огнянов), Балтанов, Бардон, Тасевски (65-Симонович), Жоазиньо, Христов (61-Йовов)
Жълти картони: Рабех
СЪДИЯ: Майк Дийн (Англия)
СТАДИОН: Ел Мадригал, 22:05 часа