Интриганти като теб нямат място в националния тим, стой си в Левски

Симеон Варчев

Великият Айнщайн е имал голям проблем в избора си на сътрудници. Според него най-подходящ е този, който притежава следните качества - умен и работлив. Но това се случва много, много рядко. И е трябвало да избира между тъп и мързелив или умен и мързелив, защото другата комбинация - тъп и работлив, е взривоопасна.


Тити


Дълго мислих дали да отговоря на фалшивите ти памфлети, тъй като ти като същество просто не ме вълнуваш. Но реших да го направя само заради хората, които се интересуват от баскетболната действителност, а не са от нашата гилдия. Защото ние теб си те знаем.


Изразих своето становище на най-големия възможен форум в баскетболна България - отчетното Общо събрание на БФБ. Не съм правил пресконференции. Действал съм коректно. Точно и ясно изразих вижданията си, мисленето си за представянето на българския национален отбор на европейското първенство в Полша.


Впрочем, ти беше ли на Общото събрание? Не! Гершон също го нямаше. А да ви попитам, вие направихте ли писмен отчет за всичко свършено? Или харчихте в "Царско село" и в "Шератон" парите, които ви предостави г-н Михов? Вие да не би да работите в някаква частна фирма? Вие работите в сферата на общественополезната дейност и харчите парите на БФБаскетбол. Затова сте длъжни да направите отчет за подготовката и участието на европейското първенство. Моралът и нормативните документи на БФБ ви задължават. Къде ви е отчетът и защо вие не присъствахте на най-големия форум на българския баскетбол? Тити, ти нали много обичаш баскетбола? Къде беше?


Сигурно си имаш алиби - тренировка на Левски


И други твои колеги имаха тренировки, но присъстваха.


Някъде из тирадите си беше написал, че имаш първите 7 години. Ти нямаш първите 7 дена, не първите 7 години. Един възпитан човек не употребява думи като "плюя" за хора, които изразяват професионално становището си от трибуната на Общото събрание. А как наричаш членовете на УС? Достойни хора, избрани от Общото събрание на федерацията да ръководят нашата дейност - "мишоци". А спомняш ли си как веднъж в зала "Универсиада", използвайки тълпата, подличко изрита Христо Борисов (Бог да го прости) и в следващата секунда избяга чак на служебния вход.


Ако беше те докопал, каквато сила имаше, щяхме да ядем жито


Тази ти проява не ми се вижда мъжкарска.


А какъв интригант си - равен нямаш. Да не би с твоите пари или с парите на федерацията цялото ми семейство е било на европейското по баскетбол. Това ли искаш да кажеш на хората? Нали знаеш, че сме достатъчно състоятелни, за да можем да си го позволим. А ако искаш да знаеш, и на европейското в Испания през 2007 г. синът ми, снаха ми и внукът ми бяха също, но не на твоя издръжка. Остана да кажеш, че ти си платил и това.


Но това си ти. Човек без морал, който може да продава билети на черно. Представяте ли си? Треньорът на националния отбор по баскетбол - билетопродавач, който души свой състезател. По-честно щеше да бъде, ако беше го ударил.


И всичко това го прави човек, който навсякъде прокламира своята вяра в Бог. Боже, бъди снизходителен към миряните!


Не само възпитание и морал нямаш, но и образование


Ти учил ли си логика? Чувал ли си термина "сравними понятия"? Изнасяш резултатите ми като треньор на националния отбор. Два мандата съм водил България и два пъти се класирахме за европейско първенство. Ти беше три мандата старши треньор на националния тим - два пъти на мъжете и веднъж на жените. За съжаление потенциалът ти е толкова малък, че не успя в нито един от трите опита. Така че ако искаш да правиш сравнение, трябва първо да класираш отбор за европейски шампионат.


Говориш за hand off. Всеки човек има своите слаби страни. Да, не говоря добре английски, но баскетболната терминология я знам достатъчно добре. Сигурно по-добре от теб. От медиите научавах, че постоянно ходиш да наблюдаваш тренировките на различни изтъкнати специалисти, но явно за теб се отнася народната поговорка


"Кучето с гледане станало касапин"


А и дори да съм Mr. Hand off", както ме наричаш, трябва да е било голяма обида за теб, че точно аз те отстраних тази година в плейофите. Просто те подсещам.


Не знам възрастта порок ли е? За умствените ми възможности не се притеснявай. Ръководя вече 10 години общинска търговска фирма. Сигурно не знаеш колко големи са изискванията в една такава фирма? Не знаеш въобще за какво става дума, а и няма откъде да го знаеш, тъй като, преди да дойдеш в баскетбола, нали помниш къде беше? Нали знаеш от кой свят дойде? Нали знаеш на кой гроб плака? А и всички от баскетболната гилдия знаем за топлите ти връзки с някои представители на медиите, които, предполагам, "най-непорочно" си създал.


Когато искаш да си в баскетбола, един прекрасен свят, в който интелигентността доминира, не можеш да изваждаш определени думи от контекста на общата идея и да ги интерпретираш, както ти е удобно. Това, меко казано, е некоректно.


Говорих за Желко Обрадович, най-добрия треньор на клубно ниво през последните 15-20 години, че се е провалил на евопейското през 2005 г. А провалът му беше жесток, защото, първо, звездите отказаха да играят за него и второ - сърбите бяха домакини. С твоя любимец Обрадович великата Сърбия направи най-слабото си представяне от 1960 г. насам (не знам дали си бил роден 1960). Аз не оспорвам неговите качества, но като треньор на националния отбор той направи един жесток, убийствен повал за сърбите и за тяхната велика школа. На Общото събрание аз изложих своето виждане за вашата работа, но с факти. В Полша отборът изглеждаше, сякаш нямаше треньорско ръководство.
Беше като кораб без кормчия.


Обрадович беше даден като пример, защото и неговите успехи, както успехите на г-н Пини Гершон, са на клубно ниво. Говорих за това, че там, където ти се появиш, правиш опит да обсебиш всичко
Това не те ли засяга повече?


В изказването си на Общото събрание просто те призовах, помолих те, посъветвах те, както искаш, така го приеми, да не се бъркаш в работата на националния отбор, защото създаде достатъчно много конфликти. Със спортния директор на "Лукойл" г-н Сашо Везенков, между мен и бившия председател на БФБ г-н Атанас Тонев, между един от най-значимите фигури в българския обществен живот - шефа на "Лукойл" г-н Валентин Златев и ръководството на БФБ, което трябваше да жонглира, за да останеш като някакъв в националния отбор. Защото такива като теб, с твоя манталитет и поведение, с твоя характер, нямат място в българския баскетбол. Е, не можем да се месим в работата на клубовете. Щом ръководството на Левски е решило, че ти си фигурата, която трябва да ги води към успехи, щом ти трябва да бъдеш лицето на клуба, това си е техен проблем. Но с националния баскетбол е наложително да се разделиш. И ментално, и физически. За доброто на българския баскетбол.