Жената на бъдещето ще е по-ниска, по-пълна, с по-здраво сърце и по-дълъг репродуктивен живот, съобщи "Ню сайънтист", цитиран от БТА.

Тези промени се прогнозират от изследване, даващо най-силните съществуващи доказателства, че хората все още еволюират. Напредъкът в медицината означава, че много хора, които някога биха умрели млади, вече живеят до старини.

Това доведе до вярването, че естественият подбор вече не важи за хората, а оттам - че за тях еволюцията е спряла. "Това просто не е вярно" - каза Стивън Сиърнс от Йейлския университет. Той твърди, че макар и за "по-добрите" хора и гените им вече да няма предимства за оцеляване, те все още имат предимства при възпроизводството.

Въпросът е дали жените с повече деца имат отличителни характеристики, които предават на поколението си. За да намерят отговор на този въпрос Стърнс и колегите му използваха данни от изследването Фрамингам, обхванало медицинската история на повече от 14 000 жители на едноименния град в Масачузетс след 1948 г.

В някои случаи от едно семейство в него участват три поколения. Учените се спряха на 2238 жени в менопауза, за които репродуктивният период е приключил, проследявайки дали тяхната височина, тегло, кръвно налягане, холестерол и други показатели съответстват на броя родени от тях деца.

Отчетени са и промените, дължащи се на социални и културни фактори, за да бъде установено доколко естественият подбор оформя тези показатели.

Резултатите показват, че неговата роля е голяма. Ниските и по-тежки жени имат средно повече деца от високите и слабите. Жените с ниско кръвно и холестерол също са с повече деца, както и започналите да раждат млади и тези, влезли в менопауза по-късно.

Изненадващо за авторите на изследването тези черти са предадени и на дъщерите, които също имат повече деца. Ако тези тенденции продължат за 10 поколения, средностатистическата жена през 2409 г. ще е с 2 см по-ниска от сегашната и с 1 кг по-тежка. Първото си дете тя ще ражда с около 5 месеца по-рано и ще влиза в менопауза 10 месеца по-късно. БТА