За четири години шефът на БФС провали всичко, което пипна

Преди четири години Борислав Михайлов излъга хората, че ще оправи футбола. 194 наивници в зала 3 на НДК взеха, че му повярваха. И го избраха за шеф на БФС на мястото на Батето и Вуцата.
Какво хубаво направи Боби Михайлов за четири години? Нищо, ако не се брои това, че заведе Мишел Платини да удари една лопата на мястото, където уж щеше да има база на националния отбор. Тези две кила пясък май са единственото нещо, което реално се свърши при управлението на Михайлов. Останалото е провал след провал. Каквото пипна Боби, всичко пропадна. Начело с националния отбор.


Нито европейско, нито световно


Боби Михайлов се оплита като пате в кълчища винаги, когато трябва да се вземат мерки за националния отбор. Затова нито бяхме на европейско първенство, нито ще сме на световно. Първата му работа беше да довлече Херо да помага на Стоичков. Тези двамата не я свършиха никаква. Вместо да се огледа за треньор отвън, Боби половин година държа временни треньори, а след това взе Пламен Марков. Той се оказа големият грешник и опра пешкира, за да освободи мястото за Мъри Стоилов. Още през март се видя, че Мъри прави глупости. Вместо да го спре навреме, президентът на БФС го пази, сакън да не стане нещо. Марков беше крив, че не можел да мотивира играчите. А Мъри е голяма работа, макар че футболистите се влачат като народна песен. Защо бе, Боби, нали и теб ще те повлече надолу?
Шефът на БФС обаче си има оправдание за всичко. Виновен и сега излезе Пламен Марков! Провалил кампанията в началото, след това вече нищо не можело да се направи. Оказа се, че Боби е подписал с Марков договор, според който му дължи като неустойка повече от една годишна заплата от 120 000 евро. Сега Михайлов се изсули като мокра връв и отказва да му плати. Не било морално. Излезе, че подписът на президента на БФС не струва нищо.


Юношите са по-зле и от мъжете


Боби Михайлов излъга, че ще оправи младежите и юношите. За тях или добро, или нищо. По-зян са и от мъжете. Една от формациите (19 г.) все пак се класира на европейско, което стана повод за БФС да си лепне успеха като чифте пищови на гол тумбак. На финалите в Чехия се видя, че сме много далеч от истината - три загуби в три мача. В мандата на Боби влизат още загуби от отбори като Черна гора и Казахстан плюс домакинско равенство с Фарьорските острови. Вместо да вземе специалист за детско-юношеското направление от Холандия или Германия, който поне акъл да даде, Боби реши да пръска пари за мъжете. Вдигна им таксите за повиквателни, раздаваше им премии за отделни мачове. Наскоро самият той се похвали, че националите щели да си поделят 3 милиона евро, ако се били класирали на световното. Що за скудоумие?
Къде са спонсорите?
Когато трябва да се хвали, Михайлов винаги натяква за това, че вкарал спонсори във футболния съюз. Някак си обаче пропуска да каже защо една банка бързо-бързо избяга. А и какво са едва шест спонсора, два от които наследени от времето на Иван Славков? Дори и най-закъсалите футболни федерации имат повече. На какво отгоре обаче да си дават парите, при положение че националният отбор пада като куц кон? Пак от времето на Михайлов датира и големият скандал с Димитър Пенев. Чичо Пенчо хем беше селекционер на националния отбор, който се спонсорираше от "Загорка", хем имаше договор с "Каменица". За неприятния скандал днес никой в двете пивоварни не иска да си спомня.
Боби се бие в гърдите, че уредил и сделката за тв-правата. Всъщност той какво е помогнал? Нищо. За парите на Про.бг и Ринг.бг преговорите се водеха от Вальо Михов и Константин Баждеков. Боби само разписа и толкова.


Скандалът с ЦСКА


Пак в мандата на Михайлов се случи и най-големият скандал във футбола ни - този с отнетия лиценз на ЦСКА за Европа. Три месеца Боби кри от всички, че червените са много зле. Вместо да удари по масата още през март 2008 г. и да съобщи на всички за проблема, президентът на БФС се покри като мишок. Той, завалията, изглежда чакаше някой да занесе една торба пари на Сашо Томов и всичко да се размине. Ако си шеф на място, ще предупредиш хората, ще натиснеш и ЦСКА. Боби обаче се ската, след това се оправда с ФИФА, УЕФА, Митал, Томов, държавата, общината и кой ли още не. Какъв президент на футбола си, като не знаеш как да реагираш в такава ситуация?


Лицензи за всички от сърце


Кой знае защо обаче БФС раздава лицензи за професионален футбол на всички. От сърце ги дава, сеир да става. Вместо да съкрати "А" група, нашият футболен началник пуска в нея куцо и сакато, голо и босо. Лиценз имаше дори за Ботев - клуб, където не се знае кой е шеф, кой е собственик, кой дава пари и въобще има ли и една стотинка в касата. Пуснаха и Спартак (Вн), където се оказа, че двама играчи взели лев и петдесет назаем от треньора, за да си купят едно парче пица. Хайде, това как да е. Според БФС обаче клубовете са изрядни и не дължат данъци, иначе не би трябвало да вземат лицензи. Данъчните обаче казват друго - едни 16 милиона лева ги няма. Кой лъже - Боби Михайлов или данъчните? Ясно кой.
Две години Михайлов се кри, вместо да накара клубовете да си оправят стадионите. Добре, че онези от УЕФА го натиснаха отгоре и поне картофената нива в Петрич не взе лиценз, а онази в Перник беше прекопана. За Пловдив и Варна се направи компромис. В "Б" група и до компромис не се стигна, а си оставиха мизериите без последствие. Три години Михайлов се кри и от задължението да сформира независим Арбитражен съд. Пак се наложи от ФИФА и УЕФА да му слагат вилата на врата.


Сгази лука и със закона


Боби Михайлов сгази лука и със закона. Напълни БФС с магистрати, прокурори и съдии, макар че Законът за конфликт на интереси е ясен: тези хора нямат място в структурите на футболния съюз. Боби, изглежда, разчиташе на услуга - нали същите тези са във всеки чартър на националния отбор? Само че този път БФС си намери майстора. Константин Пенчев, председател на Висшия съдебен съвет, обясни, че тази работа не е редна. Главният прокурор Борис Велчев каза същото. Цялата работа беше използвана от Ивайло Дражев. Считаният за Мунчо Идиота във футбола шеф на 5-6 клуба на име Черноморец засипа съда с основателни жалби срещу незаконното избиране на хора от съдебната власт в изпълкома. В резултат на това вече девети месец новото ръководство на БФС, избрано на 30 януари, си седи без съдебна регистрация. Протоколите от заседанията на изпълкома се подписват само от онези хора, които бяха и в предишния. В регистъра на Министерството на правосъдието също пише, че на власт в БФС все още е старият изпълком. Въпреки че е затънал до ушите в юридическия батак, Боби Михайлов се опъва да свика нови избори в БФС. От Дражев ли го е страх? Май да, като се има предвид, че на предишните избори опозиционерът дори не беше допуснат в залата, за да няма неудобни изказвания. Така всичко мина мирно и тихо, досущ като на партийно събрание.


Една лопата пръст


И така, като теглим чертата, резултатът от управлението е една лопата пръст. Онази, ударена от Мишел Платини за несъществуващата и до днес база на националния отбор. Боби Михайлов и с това не можа да се оправи за четири години, макар че ФИФА и УЕФА му намериха пари за строежа. Ти едно петно като не можеш да уредиш, къде си тръгнал с целия футбол да се разправяш?
Иначе сме добре - футбол нямаме, ама имаме позиции в УЕФА. Така поне твърди Боби. Вярно е - нали Платини метна оная лопата. И това ако не е добра позиция, здраве му кажи.

Станил Йотов