Повишеният холестерол в кръвта е сериозен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, от които годишно умират около 30 000 българи. Статистиката показва, че само 3% от хората до 35 години и едва 20 % от по-възрастните знаят стойностите на холестерола си.

Какво представлява холестеролът?
 
Холестеролът представлява мастноподобна субстанция, която приемаме с храната, съдържаща мазнини от животински произход. Малка част от него се произвежда и в черния дроб на човека. Холестеролът е важен компонент от мембраните на клетките и е важен за структурата и функцията на клетките на организма. Той е структурен елемент и в състава на някои хормони.

Колко вида холестерол съществуват в човешкия организъм?

“Лош холестерол” – това са липопротеини с ниска плътност /LDL/, които транспортират холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете;
“Добър холестерол” – това са липопротеини с висока плътност /HDL/, които спомагат за изчистването на холестерола от организма.

Кои стойности на мазнините в кръвта се считат за нормални?
 
За нормални се приемат следните стойности:
- общ холестерол – до 5 mol/l
- LDL холестерол – до 3 mol/l
- триглицериди – до 2 mol/l
- HDL холестерол – над 1 mol/l

Как се установява повишения холестерол?

Най-добрия начин за ранно откриване на повишен холестерол е редовното изследване на нивото му в кръвта. Изследване само на общия холестерол може да бъде подвеждащо, защото някои хора имат ниско ниво на HDL /“добър” холестерол/ и високи стойности на LDL /“лош” холестерол/.  Ниските нива на HDL, респективно високите нива на LDL, дори при нормални стойности на общия холестерол водят до повишен сърдечно-съдов риск.

Защо е опасен повишеният холестерол?
 
Защото излишните количества се отлагат под формата на плаки в кръвоносните съдове, като причиняват стесняването им и затрудняват кръвния поток. Отлаганията могат да се откъснат под формата на тромб и да причинят инфаркт, инсулт, гангрена на долните крайници или внезапна сърдечна смърт.

Кои са рисковите фактори за повишен холестерол в кръвта?

Нездравословно хранене, включващо висок прием на мазнини от животински произход;
Затлъстяване – наднорменото тегло намалява нивото на “добрия” холестерол. Особено опасно е натрупването на мазнини в областта на корема и коремните органи.
Недостатъчната физическа активност намалява нивата на “добрия” холестерол.
Допълнителни рискови фактори са повишено кръвно налягане, тютюнопушене, диабет тип 2 и др.

Какво още да направим, за да поддържаме здравословен начин на живот?

Отделяйте достатъчно време за себе си. Намирайте време да се храните редовно, по няколко пъти на ден, в определени часове. Извършвайте някакво подходящо за Вас физическо натоварване / най-малко по 30 минути на ден/, три-четири пъти седмично: например бързо ходене с около 6 км/ч, плуване, колоездене и др.

Необходимо ли е медикаментозно лечение?

В много от случаите само промяната в стила на живот и начина на хранене не са достатъчни за намаляване на холестерола до нормалните му стойности. В такива случаи се налага прилагането на медикаментозно лечение, което ще Ви бъде назначено от лекар – специалист.

Информацията е предоставена от РИОКОЗ – София област