По време на мача в Ботевград между Балкан и Лукойл Академик се чуха скандирания против намиращия се в залата спортен директор на "Лукойл" Сашо Везенков. Въпреки че видимо запази спокойствие, една от най-ярките фигури на ботевградския баскетбол остана доста учуден от тази реакция. В края на седмицата потърсихме мнението му именно по този повод. Въпреки че рядко дава изявления, този път той направи такова за читателите на "Ботевградски вести".

 

- Господин Везенков, дълги години бе аплодиран в зала Балкан, напоследък обаче нещо като че ли се промени с появата на скандирания по твой адрес. Как си обясняваш реакцията на част от феновете?

 

С.В. Учуден съм. Защото 15 години съм бил част от Балкан и в България съм играл само за този отбор, а след завръщането ми от чужбина преди 8 години живея в Ботевград, макар че работя за друг клуб. Така че Балкан винаги е бил близо до сърцето ми. Благодарение именно на него аз съм това, което съм в момента. Наистина съм учуден, защото преди една година всички в залата скандираха името ми, а преди няколко дни се чуха съвсем други неща. Обидно е, дори доста обидно. Но по същия начин преди време един Георги Младенов, легендата на баскетболния "Левски", бе изгонен именно от "синия" клуб.

 

 Как си обясняваш тази реакция? Има ли връзка с  отношението ти към назначаването на Петър Клечков за старши треньор на мъжкия отбор?

 

С.В. Това дали одобрявам Петър Клечков или не, няма никакво значение за отношението ми към Балкан. Бих имал основание за такова отношение само ако аз или фирмата, в която работя, дава някакви средства за Балкан. Само тогава бих държал сметка за това кой да бъде старши треньор.

Има обаче някои принципни неща. Искам да припомня, че преди седем години същият този треньор работеше в Балкан и замина в посока Правец с цели два отбора от школата на Балкан, и то не без съдействието на Марин Яцински, който тогава бе шеф на дружеството. Клечков започна работа в школата в Правец. По-късно  - с мое съдействие, там отиде и Марин Яцински, който бе изгонен от СД Балкан след 30 години в него и стана безработен. Той отговаряше за физическата подготовка на цялата школа. (Б.р. - Яцински бе отстранен от ръководните длъжности в Ботевград след като Георги Георгиев спечели първия си кметски мандат и сложи на неговото място Петко Колев).

След това обаче и двамата поискаха да преминат отново в "Балкан" и ние им разрешихме. Клечков стана помощник на Георги Младенов, като същевременно остана да работи и в Правец, същото важеше и за Яцински. А след две години в Балкан Клечков отново реши да се развива и замина в посока Самоков. През лятото пак се върна в Балкан, вече като старши треньор на мъжкия отбор.

С две думи - аз не бих разчитал на човек, който зарязва клуба си няколко пъти. Представяте ли си ако аз бих направил нещо подобно, тогава трябва да се крия от хората в града. Но това е моето мнение. На този пост обаче го назначи сегашното ръководство на БК Балкан и това си е тяхно решение. По същата логика никога не бих се върнал там, откъдето съм изгонен.

 

Защо тогава започнаха да се долавят негативни настроения към теб

 

С.В. За моя радост тези негативни реакции са на съвсем малка група хора. Които не съм ги виждал никога в залата за баскетбол. Истинската публика на Балкан е съвсем друга, тя разбира от тази игра. И  е болшинство. Познават ме изключително много хора в Ботевград, които не вземат отношение по тези скандирания. По-младите няма как да ме помнят и не са длъжни да ме познават. Но на тези, които викаха против мен, баскетболът не им е много ясен.Нещо повече. Като видях кои се качват в автобуса за Бургас (впрочем и там са викали против мен, обадиха ми се хора от залата), ми стана ясно, че голяма част от тях първо трябва да минат през определено лечебно заведение, после да изкарат една седмица в Наречен и едва тогава да тръгнат да подкрепят Балкан.

Рядко влизам във форумите в интернет. Но според мен това негативно отношение е настройвано отнякъде. В Ботевград никога не се е получавало такова нещо. В Плевен, да речем, е възможно. А тук в един момент в залата започнаха да говорят: ама  Сашо Везенков - той такъв. Тук не изключвам и ръководството на Балкан.

Трябва  да е ясно едно: аз съм израснал в Ботевград, винаги името ми ще бъде свързано и с Балкан. И никога не съм работел против него. Както и никога не бих му пречил. Въпреки че от 7 години съм спортен директор на Лукойл Академик, който през всичкото това време диктува модата на баскетбола у нас, никога не забравям Балкан.