По повод Световния ден за борба с HIV/СПИН – 1 декември, доброволци от Българския младежки Червен кръст /БМЧК–София/ организират мащабна превантивна кампания.

Тя е част от Националната информационна Антиспин кампания “Бъди в час!”, инициирана от Националния комитет по профилактика и контрол на HIV/СПИН към Министерски съвет, програма „Превенция и контрол на HIV/СПИН” към Министерство на здравеопазването, Програмата на ООН за HIV/СПИН и Коалиция Антиспин.

От 13.30 часа срещу билетните каси за линия „Юг” на Софийската централна жп гара ще се проведе хепънинг за младежи от рискови групи и обучение по репродуктивно здраве и превенция на сексуално-рисково поведение. На всички посетители на гарата традиционно ще се раздават символни червени лентички, информационни материали и презервативи.

Кампанията цели повишаване на сексуалната култура на младите хора и е апел за толерантност към живеещите с HIV/СПИН.

От 16.00 часа информационната кампания ще продължи в кино комплексите „Арена”–Запад и „Арена”–Младост. Там доброволци на БМЧК – София ще подарят червена лентичка, информационни материали и презервативи на всеки посетител.

От 18.45 часа публиката на съботните представления на Народен театър „Иван Вазов” също ще получи информационен пакет и символна лентичка. Всички участници в театралните спектакли, както и служителите на театъра, ще изразят своята съпричастност и позиция, носейки червения символ. Отбелязването на Световния ден за борба с HIV/СПИН ще завърши в дискотека в Студентски град от 23.00 часа. Специално за младите посетители на нощното заведение са организирани много забавни игри, които да събудят тяхната съпричастност и желание за по-отговорно сексуално поведение.