KIA Venga спечели iF награда за отличен дизайн от престижно международно жури. Представителят в MPV сегмента получи признание за качество на дизайна, плюс още няколко допълнителни характеристики като ниво на иновативност, благоприятен за околната среда и др.

Създадена през 1953 г., iF наградата за продуктов дизайн, предоставяна веднъж годишно, е едно от най-престижните отличия за дизайн в световен мащаб. Инициирана е от Hanover Messe под името ‘Die gute Industrieform' (Добър производствен дизайн).

Тази година в конкурса участваха 2 486 претендента в 16 различни категории. KIA Venga е победител в категория ‘Транспортен дизайн', която включва автомобили, кораби, влакове и самолети.

Официалната церемония по връчване на iF наградите традиционно се провежда първия ден от старта на световното изложение за дигитални информационни технологии. KIA Venga ще получи отличието си на 2 март 2010 г., когато победителите във всички категории ще бъдат възнаградени. Очаква се броят на посетителите на международния IT панаир да надхвърли 250 000.

Проектиран, конструиран и произведен в Европа, KIA Venga ще се предлага на Стария континент с избор от 7 двигателя: 2 бензинови и 5 дизелови двигателя, генериращи между 128 и 75 к.с. Най-икономичната версия - Венга 1,4 CRDi, снабдена с ISG система, ще бъде с ниво на вредни емисии СО2 от само 117 г/км и комбиниран разход на гориво - 4,5 л/ 100 км.

С дължина от 4 068 мм, Venga разполага с обширно вътрешно пространство. Подобно на широко популярния модел сийд, Венга ще се предлага с гаранция от 7 години или 150 000 км.