На 14 февруари съветниците ще заседават извънредно. Те ще обсъдят и гласуват проект на общината за изменения на Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси. Това се налага във връзка с това, че от 1 януари 2010 години общините стават публични изпълнители по Закона за местни данъци и такси, което има дава право да запорират сметки на нередовни данъкоплатци. Друг по-съществен мотив за подготовка на промените е повишаване на събираемостта на местните налози.
За 2010 година се запазват размерите на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства, данъка при придобиване и патентния данък. Първата вноска на данъка върху недвижимите имоти се внася в срок от 1 март до 30 април. На предплатилите пълния размер на данъка в този срок се прави отстъпка от 5 на сто.
За притежаваните нежилищни имоти и за нежилищни имоти, върху които е учредено ограничено вещно право на ползване, предприятията подават декларации по чл.14 от Закона за местни данъци и такси в срок до 30 юни 2010 година. Това са по-важните промени в преходните и заключителните разпоредби на Наредбата.