По решение на Общинския съвет на последната сесия, от 1 януари т.г. трите детски градини в Етрополе преминават на делегиран бюджет.
След проверка в практиката в някои общини, от 1 януари 2008 година в цялата страна бяха въведени делегираните бюджети в образованието. Етрополска община е една от първите, която въведете децентрализацията в средните училища и от 2000 година всички са на делегиран бюджет.
Въведоха се единни разходни стандарти и се създадоха условия за ясно и точно регламентиране на отношенията между общината и училищата. Системата се оказа и средство за намаляване на разходите на училищата и се увеличи персоналната отговорност на директорите и на работещите в тях за правилното и целесъобразно планиране и изразходване на училищните бюджети.
Отчитайки положителните страни от въвеждането на делегираните бюджети в училищата, Общинският съвет взе решение от 01.01.2010 година тази система да бъде въведена и в трите детски градини в Етрополе-ЦДГ № 1 „Мариака Гаврилова”, ЦДГ № 2 „Мария Мишева и ЦДГ № 3 „Сашка”.
Идеята е чрез финансовата им самостоятелност да се повиши качеството на предлаганите услуги по отглеждането и възпитанието на поверените им деца. Чрез този метод се делегират повече права, но и повече отговорности на директорките за взимане на решения и завишен контрол по изпълнението. И най-вече върху начина на планиране и изразходване на средствата в детските заведения.
Предложението на Общинската администрация беше прието единодушно от всички, присъствали на сесията съветници.