Швейцарската тенис легенда Роджър Федерер завоюва своята 16-та титла от Големия шлем, печелейки Откритото първенство на Австралия. На финала Федерер надигра британеца Анди Мъри с 3:0 сета. Това бе четвърта титла на швейцареца от надпреварата на Зеления континент.
 
Сервисът на Мъри не вървеше, което бе добре дошло за опитния Федерер. Швейцарецът не остави шансове на своя съперник в първите два сета, налагайки се с 6:3 и 6:4.
 
Особено забележително бе представянето му в първата част на мача. В третия сет Анди Мъри се мобилизира и стигна до 5:2 гейма в своя полза. Шотландецът обаче не успя да запази самообладание и в крайна сметка се стигна до тайбрек.
 
Заключителната част бе изключително драматична, като Мъри на няколко пъти стигна до сетбол, но така и не успя да се върне в мача. При третия си мачбол обаче Федерер не пропусна възможността да затвори срещата. В заключителните минути на двубоя публиката остана с впечатление, че Мъри изпитва болки, което допълнително облагодетелства Федерер.
 

"Радвам се, че най-накрая спечелих титла от Големия шлем и като баща. Щастлив съм, очаквам следващия „Аустрелиън Оупън”, когато да се надяваме и децата ми ще са на трибуните", започна шампионското си словона "Род Лейвър Арина" Фед Експрес.

Световният номер едно се обърна и към своя опонент във финала Анди Мъри с думите:

„Както каза Анди, той не иска да плаче, така че и аз няма да го правя. Мисля, че ти изигра невероятен турнир, моите поздравления. Сигурен съм, че съвсем скоро ще спечелиш титла от Големия шлем”.

„Мисля, че изиграх един от най-добрите си мачове и показах най-добрия си тенис през последните 2 седмици. Вие ме предразполагате да давам най-доброто от себе си. Искам да благодаря на всички организатори за усилията, които бяха положени, за да се получи този страхотен турнир. Моята група също заслужава поздравления, приемате ме с моите недостатъци и ми помагате, благодаря ви. Радвам се, че вече успях да спечеля титла от Шлема и като баща. Все още не са пораснали децата за да видят триумфа. Очаквам с нетърпение следващия турнир тук, дано тогава ме гледат. Благодаря още веднъж, ще се видим догодина”, завърши речта си той.