"Личи стремежът на Бойко Борисов и партия ГЕРБ да продължат да управляват и чрез служебното правителство", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти в парламента.

„Много ясно дефинирах пред президента Росен Плевнелиев, че ако искаме да говорим за независимо от сегашната власт служебно правителство, няма как да бъдат сменени само министрите. Днес г-н Борисов директно призова заместник-министрите да се окопават на сегашните си позиции, за да продължава ГЕРБ да управлява чрез служебния кабинет. Това е абсолютно неприемливо и отправям предупреждение към президента, че ако бъде възприет този подход, той ще дискредитира служебния кабинет пред българската общественост”, подчерта Станишев.

Той заяви, че е изпратил писмо с възражения до президента във връзка със състава на Обществения съвет към бъдещия служебен кабинет.

„Изобщо не са ясни критериите за формиране на този Обществен съвет. Включени са много голям брой организации и институции, които така или иначе и досега са давали акъл на Министерски съвет. Синдикалните и работодателските организации участват в Тристранния съвет, който ще продължи да действа”, коментира Станишев. Според него в Обществения съвет липсват организации, които следят за честните избори, не са представени неправителствени организации, които представляват ромските организации например.

По отношение на коментара на премиера в оставка Бойко Борисов, че се задава нова система на управление, че лидерите ще си стоят в планината и от там ще управляват Станишев заяви: „Това е абсолютно безотговорно. Пребиваването в болницата може да се е отразило и върху езика, и върху съдържанието на посланията на премиера в оставка. Сега България се нуждае от служебно правителство с пакет от спешни мерки. Това правителство трябва да каже истината за управлението на Борисов”.

„Това, което премиерът говори, ми напомня за „Винету”, каза още Станишев.