Янка Александрова е завършила специалност “Руска филология” в СУ “Климент Охридски”, има многократни специализации в Москва. Започва кариерата си на учител по руски език и литература в СПТУМ “Вълко Радински” – Ботевград /сега ТПГ “Стамен Панчев”/. След това става директор на новосъздадената структура Обреден дом, към община Ботевград. По-късно е назначена за заместник директор на езиковата гимназия в Правец. Известно време оглавява Съвета за духовно развитие в Правец. След спечелен конкурс е назначена за директор на ОУ “Васил Левски” – Правец. Янка Александрова е сред хората, дали много от себе си за развитието на образователното дело в Правец. Днес продължава да работи с млади хора, но по друга линия. В момента тя е директор “Европейски програми” към фондация “Съвременност”.
Поводът да разкажем за Янка Александрова е, че вчера тя празнува 65-годишен юбилей. Ето какво сподели г-жа Александрова ден след своя личен празник: “От малка исках да стана учителка. Почти целият ми трудов стаж бе посветен на децата и образованието. С радост отивах на работа и с радост се връщах у дома. Защото получавах разбиране, уважение и обич и на двете места. Винаги съм била там, където се поставя началото, но не съм изпитвала страх, че няма да се справя. Удовлетворена съм от работата си и от постигнатите резултати. Искам да подчертая, че заслуга за това имат и моите приятели, на които благодаря от сърце.
На 65 години се чувствам заредена с емоции и желание да продължа да работя. Вярвам, че за всеки човек на всяка възраст се разкриват нови възможности за работа.”. Янка Александрова каза, че не харесва думи, като “възрастен” и “стар”. Вместо тях предпочита да използва “достолепен”. Така например Клуб за достолепни хора бе създаден в Ябланица по проект на фондация “Съвременност”. “Неправителствената организация, ръководена от г-жа Александрова, е създадена през 2003 година. До този момент тя е реализирала повече от 10 проекта в общините Ботевград, Правец, Етрополе, Ябланица и Тетевен и отделно работи с фирми. Партнира на много фондации и сдружения от региона и страната в изготвянето и реализирането на проектни предложения в различни сфери.
“Радваме се на предложения от чужбина за съвместна работа, радваме се на партньорство с научни работници. Целта е в разработването на проектите да участват съвместно държавни, неправителствени и научни организации. Научната основа е много важна за дейностите по проекти, свързани с деца”, разказаха Янка Александрова. В момента тя представила 5 разработени проекта за оценка и по 2 работи в момента.
“Дейността на фондация “Съвременност” е с подчертано благотворителен характер, което ме удовлетворява. Аз и моят екип винаги оставяме следа, създаваме проекти, които са високо оценявани. Това се дължи на факта, че в процеса на нашата работа винаги попадаме на хора – професионалисти, позитивно настроени и с добри сърца”, сподели още юбилярката.