По 12 отбора ще участват във финалите за момчета и момичета до 10 години, момчета и момичета до 12, момчета и момичета до 14 и кадети до 16 години. По 8 отбора ще бъдат финалните турнири за кадетки до 16, девойки и юноши до 18 години.
 
До средата на март ще трябва да приключат всички междуобластни шампионати за отделните възрастови групи при подрастващите. Следват зоналните турнири, които ще се проведат за всички възрастови групи в периода от 30 март до 10 май 2010 година. За тях добиват право на участие по-предно класиралите се отбори, като техния брой и разпределение се определят от мениджърите на женско и мъжко направление, съвместно с регионалните представители.
 
ЗОНАЛНИ ТУРНИРИ
 
МОМЧЕТА (10), МОМИЧЕТА (10)
 
В зоналните турнири за момчета и момичета до 10 години ще вземат участие най-добрите отбори от междуобластните състезания на всеки регион като схемата на провеждането им ще бъде уточнена в зависимост от броя на заявките. Провеждат се 6 зонални турнира като за финалите се класират първите 2 отбора от всяка зона.
 
МОМЧЕТА (12)
 
В зоналните турнири за момчета до 12 години вземат участие максимум 24 отбора (първите три отбора от междуобластните състезания на всеки регион плюс 6 отбора по ранкинг). Провеждат се 4 зонални турнира като за финалите се класират първите 3 отбора от всяка зона.
 
МОМИЧЕТА (12), МОМИЧЕТА (14)
 
В зоналните турнири за момичета до 12 и 14 години вземат участие максимум 24 отбора (първите три отбора от междуобластните състезания на всеки регион плюс 6 отбора по ранкинг). Провеждат се 6 зонални турнира като за финалите се класират първите 2 (два) отбора от всяка зона.
 
МОМЧЕТА (14) и КАДЕТИ (16)
 
В зоналните турнири за момчета до 14 и кадети до 16 години вземат участие максимум 24 отбора (първите два отбора от междуобластните състезания на всеки регион плюс 4 отбора по ранкинг плюс класиралите се от 5 до 8 място в А групата). Провеждат се 4 зонални турнира като за финалите се класират първите 2 (два) отбора от всяка зона. Домакини на тези турнири са класиралите се от 5 до 8 място в А групите за съответната възраст. Директно за финалите се класират също и отборите, заели от 1 до 4 място в А групата.
 
КАДЕТКИ (16), ДЕВОЙКИ (18)
 
В зоналните турнири за кадетки до 16 и девойки до 18 години вземат участие максимум 24 отбора (първите два отбора от междуобластните състезания на всеки регион плюс 6 отбора по ранкинг). Провеждат се 4 зонални турнира като за финалите се класират първите 2 (два) отбора от всяка зона.
 
ЮНОШИ (18)
 
В зоналните турнири за юноши до 18 години вземат участие максимум 24 отбора (първите два отбора от междуобластните състезания на всеки регион плюс 4 отбора по ранкинг плюс класиралите се от 5 до 8 място в А групата). Провеждат се 4 зонални турнира като за финалите се класира първият (1) отбор от всяка зона. Домакини на тези турнири са класиралите се от 5 до 8 място в А групата за съответната възраст. Директно за финалите се класират също и отборите, заели от 1 до 4 място в А групата.
 
ФИНАЛНИ ТУРНИРИ
 
Финалната осмица за младежи до 20 години ще бъде в края на април, а домакина на турнира все още не е известен. Финалните първенства за девойки и юноши по наредба са планирани в периода от 20 до 30 април 2010; за кадетки и кадети се провеждат в периода от 1 до 15 май 2010; за  момичета и момчета се провеждат в периода от 15 до 25 май 2010 и за минибаскетбол до 10 и до 12 години се провеждат в периода от 25 май до 20 юни 2010, като датите и домакинствата им се определят допълнително от Спортно-техническата комисия към БФБ.
 
Във финалния турнир за девойки, юноши и кадетки участват 8 (осем) отбора, разпределени в две групи по 4 (четири) отбора, определени чрез дирижиран жребий от Треньорската комисия, след приключване на зоналните първенства, като реда на тегленето на жребия е в зависимост от класирането на отборите в зоналните турнири и А групите.
 
През първите три дни се играе в групите по системата “всеки срещу всеки”. Въз основа на класирането в групите, на четвъртия ден се провеждат полуфиналните срещи: А 1-Б 2 и Б 1-А 2; А 3-Б 4 и Б 3-А 4;  Победителите от тези срещи играят на петия ден за I-II, и за V за  място, а загубилите за III и VII място;
 
Във финалния турнир за кадети, момичета (14), момчета (14) и минибаскетбол до 10 и до 12 години участват по 12 (дванадесет) отбора, разпределени в две групи по 6 (шест) отбора, определени чрез дирижиран жребий от Треньорската комисия, след приключване на зоналните първенства, като реда на тегленето на жребия е в зависимост от класирането на отборите в зоналните турнири и “А”групите.
 
Отборите заели 5 и 6 място в групите, преустановяват участие, като заемат от 9 (девето) до 12 (дванадесето) място и получават еднакъв брой точки за подпомагане от ДАМС за класирането си.
 
Осемте отбора заели от 1 да 4 място се разделят в две групи, като разпределят местата от 1 до 4 и съответно от 5 до 8 по следната система : А 1-Б 2 и Б 1-А2; А 3-Б 4 и Б 3-А 4;  Победителите от тези срещи играят на седмия ден за I и за V за място, а загубилите за III и VII място.
 
Отборите по минибаскетбол до 10 години играят  по две срещи на ден за три дни.