ЧЕЗ не възнамерява да напуска България, заяви Владимир Шмалц, топмениджър от централата в Прага, отговарящ за чуждестранните придобивания и член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България“.

„Спекулации са твърденията от типа, че ЧЕЗ се изнася от България, и не си струва да бъдат коментирани“, категоричен е Шмалц, цитиран от говорителя на централата в Прага Ева Новакова.

ЧЕЗ е сред най-големите европейски енергийни компании и един от най-големите инвеститори в България. Нашата цел е всеки ден да подобряваме обслужването на клиентите, да предоставяме нови и по-добри услуги с по-високо качество и да разширяваме инвестициите си в интерес на нашите над 2 000 000 клиенти.

За петте години в България ЧЕЗ инвестира само в разпределителната мрежа 368 милиона лева, от които 94 милиона през 2009 г.
За следващия едногодишен период компанията предлага да удвои инвестициите си в сравнение с предходната година.
Сега в структурите на ЧЕЗ работят 4300 души, като компанията осигурява надеждно електричеството в 10-те области на Западна България.

„За инвеститорите в енергийния сектор ситуацията в момента е трудна и вече стана ясно, че някои обмислят възможности за оттегляне от България. ЧЕЗ няма такова намерение и ще продължи да работи за развитие на бизнеса си в България, както и да инвестира в страната. Надяваме се, че заявените от новото българско правителство намерения за ускоряване на процеса по либерализация на енергийния пазар ще допринесат за подобряването на бизнес климата в сектора“, заяви Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.