Учени от Department of Energy на Националната лаборатория на Оук Ридж са успели да получат серия уникални изображения на ясно различими един от друг атоми на леки елементи като бор, въглерод, азот и кислород.

Те са постигнали това посредством използване на електронно - микроскопска техника от последна генерация (т.нар. метод корекция на аберацията (отклонението)).

Снимките са получени с помощта на STEM (scanning transmission electron microscope) електронен микроскоп, а самите атоми (принадлежащи все на елементи с ниско атомно чило) са били разположени върху еднослойна проба от бор нитрид.

Уникалното в разработената от групата учени техника е, че тя позволява анализирането на различни материали буквално „атом по атом".

По този начин може да се установи наличието на различни дефекти в молекулярната структура на различни материали например.

„Въоръжени" с подобен инструмент химици, физици и други научни работници занимаващи се с нано - технологии ще могат да създават много по-детайлни и точни компютърни симулации, предвиждащи поведението на произволен материал.

Това е от ключово значение за изследвания занимаващи се с технологиите за съхранение на енергията и повишаване на енергийната ефективност.