Крепостта “Боженишки урвич” е публична държавна собственост и е в активите на Министерството на културата. По решение на общинския съвет, което бе взето на вчерашната сесия, общината ще направи постъпки за придобиване на безвъзмездно право на управление върху историческия обект за период не по-малък от 5 години. Проектът за решение бе внесен от кмета Георги Георгиев. Той поясни, че историческата крепост е включена в проект за развитие на туризма по ОП “Регионално развитие”, а едно от изискванията е общината да представи документ за собственост.
Проектът е на обща стойност 5 000 000 лева. Ако бъде одобрен, средствата ще се използват за:  възстановяване, консервация, опазване и реставрация на Часовниковата кула в Ботевград и паметника-костница в Скравена; реставрация и консервация на паметник-пантеон в Гурково; консервация на надписа на Севаст Огнян в крепостта “Боженишки урвич” и обезопасяване на района около крепостта, подобряване на условията за достъп; възстановяване, ремонт и реконструкция на пещерен клуб “Бисерка” – Липница; преустройство на бившата съдебна палата в музей; ремонт и рехабилитация на асфалтов път Боженица – Урвишка поляна, пешеходна пътека и съоръжения от Урвишка поляна до крепостта, както и на алеите от местността Зелин до Ботевград, от Врачеш до Ботевград и от Трудовец до Ботевград.
По проекта се предвиждат средства и за въвеждане на географска информационна система за културно-исторически атракции на територията на общината.