ЮАР и Максико завършиха 1:1 в зрелищен мач на откриването на 19-ото Световно първенство по футбол. Чабалала откри за домакините в 55-ата минута, отбелязвайки красиво дебютно за турнира попадение, а Рафаел Маркес изравни в 79-ата. Въпреки че завърши без победител, първият двубой на Мондиала бе изключително атрактивен, като двата тима създадоха поне една дузина чисти голови положения и изиграха 90-те минути на много високо темпо.

Двата отбора се появиха на препълнения до краен предел "Сокър Сити Стейдиъм" десетина минути преди началото на двубоя за официалното откриване на Мондиала, официализирано от президентите на ФИФА и ЮАР Сеп Блатер и  Джейкъб Зума.

Реферът Равшан Ирматов даде началния съдийски сигнал на турнира, а възпитаниците на Хавиер Агире изпълниха първия начален удар на това световно първенство.

Мексиканците започнаха изключително активно, като още в първите минути Джовани дос Сантос можеше да открие резултата, но капитанът на домакините Аарон Мокоена успя да спаси своя отбор. Последва пропуск и на Гийермо Франко. Именно нападателят на Уест Хам пропиля уникална възможност в 32-ата минута, когато бе изведен перфектно в наказателното поле от Карлос Вела, но ударът на нападателя с номер 9 бе спасен атрактивно от стража на Бафана Бафана Итумеленг Куне, който бе най-добрият играч в селекцията на Карлос Парейра през това първо полувреме. Пет минути по-късно, след един ъглов удар, Карлос Вела вкара топката в мрежата на южноафриканците, но попадението му бе отменено правилно заради засада, тъй като вратарят на домакините бе излязъл напред, а на голлинията имаше един-единствен бранител на ЮАР.

До края на полувремето домакините се активизираха и завършиха много силно частта, като създадоха две-три опасни разбърквания пред вратата на Оскар Перес.

За отбелязване е и първият жълт картон на Мондиала, получен от Ефраин Хуарес.

В 55-ата минута домакините поведоха в резултата след перфектна контраатака, завършила с уникален гол на Сифиве Чабалала. Теко Модисе изведе по прекрасен начин Цабалала почти от централната зона, голмайсторът напредна по левия фланг и с мощен шут вкара дебютния гол на Мондиал 2010.

В 61-ата минута Джовани дос Сантос изстреля истински снаряд към вратата на Бафана Бафана, но отново стражът на домакините Куне успя да избие страховития удар. Попадението буквално попари “Ел Три“, като в следващите минути възпитаниците на Карлос Парейра можеха да отбележат още няколко гола след опасни контраатаки. Дикачой и Модисе изпуснаха по две изключително удобни възможности да увеличат преднината на домакините. Изненадващо на фона на това развитие, Мексико стигна до изравнителен гол в 79-ата минута, чиито автор стана бранителят на Барселона Рафаел Маркес.

В 89-ата минута нападателят на Мамелоди Съндаунс Мпела можеше да донесе и победата на ЮАР, но ударът му срещна гредата на вратата, пазена от Оскар Перес.

Така ЮАР и Максико не успяха да се победят в мача на откриването, който завършва при резултат 1:1 за първи път от 1986, когато Италия и България си размениха по един гол на откриването на световното първенство в Мексико. Другите два отбора от група "А" - Франция и Уругвай, излизат един срещу друг тази вечер от 21:30.