Световният шампион Италия  започна неубедително на Мондиала в ЮАР. В дебютния си мач тимът на Марчело Липи завърши 1:1 с Парагвай.  „Адзурите" започнаха добре двубоя, но без да успеят да отбележат гол.


Играчите на Марчело Липи разчитаха предимно на центрирания и корнери, които обаче не водеха до нищо. Постепенно Парагвай изравни играта и стигна до най-чистите ситуации в двубоя.

При една от тях в 39-ата минута Торес центрира, а Алкарас надскочи Де Роси и Канаваро и вкара във вратата на Буфон за 1:0. До края на първата част „адзурите" можеха да вкарат и още попадения, но това не им се отдаде.

След почивката Италия излезе коренно променена. „Адзурите" натиснаха значително повече и създадоха няколко чисти положения пред вратата на Парагвай, докато южноамериканците разчитаха на контраатаки.

Така в 62-ата минута при едно центриране от корнер вратарят Вияр излезе неразчетено и Де Роси се възползва от грешката му, за да изравни - 1:1. До края на мача Италия натискаше сериозно, но така и не стигна до нов гол и така се препъна на старта на Мондиала.