Дебютантът на световни първенства Словакия хвърли бомбата на Мондиал 2010 и изхвърли световния шампион Италия след инфарктно 3:2 на стадион "Елис Парк" в Йоханесбург. Автор на двете попадения за Словакия бе Роберт Витек - в 25-та и 73-та минути на двубоя, а в 81-та минута Антонио ди Натале върна едно попадение за "адзурите". Настоящият световен шампион все още няма записана победа в ЮАР, но възпитаниците на Марчело Липи и днес не показват с нищо, че заслужават да продължат на осминафиналите.

Двубоят от група "F" е решителен и за двата тима и ще определи кой ще продължи в следващата фаза на Мондиал 2010 в ЮАР.

Мачът започна в спокойно темпо и борба за топката в средата на терена. Първото по-сериозно положение за "адзурите" бе още в четвъртата минута, когато Винченцо Якуинта стреля отляво, но кълбото мина встрани от вратата на Ян Муха. 

Само две минути по-късно след бърза контраатака на Витек, Марек Хамшик се оказа в изгодно положение да, центрира, но ударът му бе неточен и не успя да застраши стража на световния шампион.

В 13-та минута след изпълнение на свободен удар, Радослав Забавник стреля опасно към вратата на Федерико Маркети, но кълбото мина над италианската врата. В следващата словашка атака и Марек Хамшик отправи остър удар, преминал през защитата на "адзурите", но Маркети бе на правилното място и улови сигурно.

В 25-та минута след грешен пас в наказателното поле на "Скуадра адзура" Роберт Витек се възползва от изгодната си позиция и прониза вратата на Маркети за 1:0.

Головото предимство за Словакия се отрази още по-мотивиращо за възпитаниците на Владимир Вайс, които в последвалите минути отправиха още няколко опасни удара към италианската врата. В 35-та минута Щърба опита да отбележе с удар с десния си крак от далечно разстояние, но стражът на "адзурите" спаси.

В самия край на първата част Мартин Шкъртел бе на косъм от отбелязването си на автогол, след като в опит да избие кълбото центрира опасно с глава по посока на словашката врата. В последните секунди на първото полувреме Юрай Куцка изправи на нокти италианския страж, след като от далечно разстояние центрира остро и ударът му мина на сантиметри от дясната греда.

И в началото на второто полувреме плахите възпитаници на Марчело Липи не блеснаха с променена тактика и не успяха да застрашат със сериозни атаки словашката защита. В 55-та минута на мястото на Рикардо Монтоливо влезе надеждата на Италия за обрат - Андреа Пирло.

В 62-та минута на двубоя италианците отправиха и най-сериозната заплаха към вратата на Ян Муха. След добре организирана атака, Антонио ди Натале стреля с мощен шут от далечно разстояние, но кълбото попадна право в ръцете на словашкия страж.

В 67-та минута защитникът на Ливърпул Мартин Шкъртел спаси отбора си от сигурно попадение, след като от голлинията успя да избие опасен шут на Джорджо Киелини. В последвалата словашна контраатака Мирослав Щох имаше възможност да увеличи преднината на словаците, но ударът му мина встрани от вратата на Маркети. 

В 73-та минута в истински герой за Словакия се превърна Мирослав Витек, който се възползва от доброто си положение в наказателното поле и прониза от близко разстояние италианската врата.

Пет минути преди края на редовното време Антонио ди Натале успя да върне едно попадение за своя тим и да намали за 2:1. В следващите минути "Скуадра адзура" показа за първи път подема и острата игра, подобаващи за играта на световен шампион. Натискът на възпитаниците на Марчело Липи доведе дори до втори гол в рамките само на няколко минути, но попадението бе отменено заради правилно отсъдена засада.

Словакия - Италия 3:2

стадион: Елис Парк, Йоханесбург

съдия: Хауърд Уеб (Англия)

състави: 

Словакия: 1. Ян Муха, 2. Петер Пекарик, 3. Мартин Шкъртел, 5. Радослав Забавник, 6. Здено Щърба, 11. Роберт Витек, 15. Мирослав Щох, 16. Ян Дюрица, 17. Марек Хамшик, 18. Ерик Йендришек, 19. Юрай Куцка

Италия: 3. Доменико Кришито, 4. Джорджо Киелини, 5. Фабио Канаваро, 6. Даниеле де Роси, 8. Дженаро Гатузо, 9. Винченцо Якуинта, 10. Антонио ди Натале, 12. Федерико Маркети, 19. Джанлука Дзамброта, 22. Рикардо Монтоливо, 7. Симоне Пепе